‘Sociaal werkers voelen minder sterke verbinding met collega’s en hun organisatie’

Array

Op 16 maart wass het de Werelddag voor Sociaal Werk. Dit jaar is het thema Ubuntu: ‘Ik ben omdat wij zijn’. Dat gaat over solidariteit en verbondenheid. Maar hoe zit het eigenlijk met de verbondenheid van sociaal werkers in Nederland? Ruim 650 respondenten deden mee een groot onderzoek van Movisie naar de stand van het sociaal werk in Nederland. De resultaten van de raadpleging laten zien hoe het met het beroep anno 2020-2021 staat. De verbondenheid van sociaal werkers met de doelgroep waarmee en waarvoor ze werken is enorm. Maar liefst 70 procent van de sociaal werkers voelt zich heel erg verbonden met de doelgroep. Daarnaast zien we dat 61 procent van de sociaal werkers zich sterk verbonden voelt met het beroep. Wat een mooi resultaat is. Daartegenover voelen sociaal werkers zich minder verbonden met de organisatie waar ze werkzaam zijn en met hun directe collega’s. Een belangrijke oorzaak daarvan zijn de wisselingen van werkgever en teamsamenstelling door aanbesteding van het werk.

Effect coronacrisis

Veel sociaal werkers vinden dat de verbinding met collega’s sterk verminderd is. Men ervaart minder voldoening omdat ze hun werk op afstand moeten uitvoeren. Er kan minder echte verbondenheid ontstaan door de afstand en men geeft aan dat ze er minder uit te kunnen halen. Het is allemaal wat afstandelijker, oppervlakkiger en daardoor mist er slagkracht Maar er heerst ook trots. Dat ze er in deze tijd toch met zijn allen kunnen zijn voor de mensen in een kwetsbare situatie. Het belang van het sociaal werk is volgens sommigen ook zichtbaarder geworden. Ze ervaren juist weer verbondenheid omdat ze allemaal door aan het ploeteren zijn en in hetzelfde schuitje zitten.

Mariël van Pelt is adviseur op het gebied van sociaal werk bij Movisie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen