Centramed: stabiele basis in onzekere tijden

0
879

Medische aansprakelijkheidsverzekeraar Centramed heeft 2020 afgesloten met een positief resultaat van € 3.187.000. Daarbij laat zij zien over ruim voldoende solvabiliteit te beschikken, namelijk 168%. Dit is tijdens de Algemene Ledenvergadering op 8 april 2021 bekendgemaakt.

Centramed verzekert sinds 1994 haar leden (2020: 81 leden), bestaande uit ziekenhuizen, ggz-instellingen en overige instellingen, voor de risico’s op het gebied van medische aansprakelijkheid. Met haar 55 medewerkers (47,9 FTE) heeft Centramed in 2020 € 20,7 miljoen omzet gerealiseerd.

Leonhard van Dijk, directievoorzitter: “De coronacrisis raakt Nederland hard. De zorgverleners hebben zich vanaf het begin van de pandemie met hart en ziel ingezet om dit nieuwe virus het hoofd te bieden. Ook in de geestelijke gezondheidszorg is de druk hoog geweest. Toch bleek de veerkracht van onze zorgverleners groot: het werk dat zij hebben verzet en de oplossingen die werden bedacht verdienen groot respect. Centramed spreekt haar respect en bewondering uit voor die duizenden medewerkers die bij onze leden bijzonder werk hebben verricht.”

Veerkracht


Centramed is in 2020 ook in financiële zin een veerkrachtige organisatie gebleken. We sloten dit jaar af met een resultaat van € 3,19 miljoen (2019: € 0,96 miljoen). De solvabiliteitsratio steeg naar 168% (2019: 163%). Dit resultaat wordt veroorzaakt door het positieve schaderesultaat (€ 4,4 miljoen) en een negatief resultaat op kosten (€ 1,32 miljoen). Het positieve schaderesultaat is het gevolg van adequate premiestelling en een langjarig prudent reserveringenbeleid. Het negatieve kostenresultaat wordt voornamelijk veroorzaakt door het wegvallen van opbrengsten uit hoofde van schadebehandelingsfee en expertisediensten als het gevolg van de COVID-19-pandemie.

De afgelopen vijf jaar laat Centramed een positief resultaat zien. Door het onderlinge karakter blijft dit positieve resultaat ter beschikking van de leden. Voor onze leden zijn we een solvabele en solide verzekeraar van medische aansprakelijkheid in Nederland, met de meerwaarde van een onderlinge waarborgmaatschappij.

Claimontwikkeling


Het totale aantal nieuwe claims is in 2020 uitgekomen op 698 (2019: 808). De daling van het aantal claims is zichtbaar bij alle ledensegmenten. Ons beleid om claims sneller en laagdrempeliger af te handelen werpt zijn vruchten af. Het is in 2020 gelukt om het totale aantal openstaande dossiers te reduceren.

Vooruitblik


We zetten onverminderd in op het versnellen van de afhandeling van medische aansprakelijkheidsclaims. Er is meer contact met betrokken partijen en er worden nieuwe samenwerkingsvormen onderzocht. We  moedigen de partners in de keten aan dat ook te doen. We stimuleren samenwerking in een netwerk, omdat het claimproces meer omvat dan alleen het afhandelen van een dossier. Het komen tot een eerlijke oplossing is ons doel. En natuurlijk zal Centramed in 2021 een toonaangevende rol blijven spelen bij de diverse letselschadeplatformen en stappen voorwaarts zetten bij initiatieven op het gebied van een voortvarendere afwikkeling van medische aansprakelijkheidsclaims.

Bron: Centramed

Vorig artikelDefinitief geen coronavaccin Vaxevria van AstraZeneca voor mensen jonger dan 60 jaar
Volgend artikelNictiz: Europese krachtenbundeling biedt kansen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.