‘Het elastiekje van sociaal werkers staat op knappen’

‘Sociaal werkers lopen op hun tandvlees’, is de noodkreet van Louis de Mast, woonbegeleider van zelfstandig wonende volwassen met autisme. Een tweet leverde hem honderden reacties op, vooral steun en herkenning. Steeds meer collega’s spreken zich uit. In een interview met het platform Zorg + Welzijn zegt hij ‘De situatie is heel zorgelijk’ en ‘Ik hoop dat sociaal werkers in opstand komen’.

Noodkreet

Movisie-expert Mariël van Pelt onderbouwt de noodkreet van Louis de Mast. “De werkdruk onder sociaal werkers is inderdaad – veel – te hoog. Dit bleek al uit TNO onderzoek uit 2019 en blijkt ook uit recent onderzoek van Movisie onder een groot aantal sociaal werkers.’

Nabij zijn, verbinden en versterken

‘Vanwege de unieke kenmerken van sociaal werkers – nabij zijn, verbinden en versterken zijn zij onmisbaar voor de aanpak van sociale vraagstukken. Zij zijn bijvoorbeeld hard nodig voor de aanpak van gezondheidsverschillen als gevolg van sociale ongelijkheid in onze samenleving, een urgent en complex maatschappelijk vraagstuk waar de RVS terecht aandacht voor vraagt. En tijdens de Coronacrisis bleek dat sociaal werk een cruciale beroepsgroep is.

Dus als we als samenleving dit soort vraagstukken goed willen aanpakken en er zijn voor die mensen die ondersteuning het hardste nodig hebben, dan moeten politiek en beleid het sociaal werk serieus gaan nemen: maak snel werk van het verminderen van de werkdruk, verbeter de werkomstandigheden en doe dat in afstemming met het sociaal werk zelf.’

Dit is een expertquote van Mariël van Pelt van Movisie, in het kader van ANP Expert Support. Mariël van Pelt is adviseur bij Movisie.

Bron: ANP Expert Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen