Groeifonds investeert in Health-RI-voorstel voor gezondheidsdata-infrastructuur

0
619

Het kabinet heeft besloten om het voorstel van Health-RI voor een nationale gezondheidsdata-infrastructuur te honoreren. Met de investering van 68,5 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds kan Health-RI snel de volgende stappen zetten om gezondheidsdata beter toegankelijk te maken voor gezondheidsonderzoek en -innovatie. Dat is goed nieuws voor het gezondheidsonderzoek, de gezondheidszorg, de Nederlandse economie en de Nederlandse burger.

Hans van Leeuwen, NFU-bestuurder en decaan Erasmus MC:?


“Er is?commitment van alle universitair medische centra voor het investeringsvoorstel van Health-RI. De afgelopen jaren heeft Health-RI zich ontwikkeld tot hét kristallisatiepunt dat de beste basis biedt voor een nationale gezondheidsdata infrastructuur voor onderzoek, innovatie en preventie.”?

De COVID-19 pandemie heeft laten zien hoe belangrijk een geïntegreerde data-infrastructuur is om snel te kunnen reageren op bedreigingen van de gezondheid. De eerste elementen van een nationale data-infrastructuur voor gezondheidsonderzoek staan al in de steigers. Met de toekenning vanuit het Groeifonds krijgt Health-RI nu de financiële middelen om deze verder uit te bouwen. Samen met vele partners, waaronder de universitair medische centra, kan Health-RI nu de infrastructuur ontwikkelen die nodig is om gezondheidsdata veilig op te slaan, te combineren en toegankelijk te maken. Zorgprofessionals, onderzoekers en bedrijven werken zo samen aan betere zorg en nieuwe oplossingen voor diagnose, behandeling en preventie. 

Health-RI en het Nationaal Groeifonds 


Het kabinet trekt met het Nationaal Groeifonds de komende 5 jaar € 20 miljard uit voor investeringen die bijdragen aan economische groei. De ministeries van EZK, VWS en OCW hebben het voorstel van Health-RI om te investeren in een nationale gezondheidsdata-infrastructuur in januari 2021 ingediend. Op advies van een onafhankelijke commissie van deskundigen heeft het kabinet besloten het voorstel van Health-RI te honoreren.  

Website Health-RI

Vorig artikelMedialogica: De Hydroxychloroquine-hype
Volgend artikelMiljoenen naar geneeskundige weefselfabriek en digitale infrastructuur voor gezondheidsdata
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.