‘Bewegen ook na coronapandemie essentieel bij voorkomen van gezondheidsrisico’s’

Array

Onderzoek onder 50.000 patiënten laat zien dat fysiek inactieve mensen groter risico lopen op ziekenhuis- en/of IC-opname of zelfs overlijden door COVID-19. Dit onderstreept het belang van bewegen. Niet alleen nu, maar vooral ook voor de toekomst. Het is bekend dat leeftijd, diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten risicofactoren zijn voor een slechter verloop van COVID-19. Het onderzoek concludeert dat fysieke inactiviteit ook tot de risicofactoren behoort. Een groot deel van de doelgroep binnen de studie had te kampen met obesitas. Dit toont aan dat inzetten op bewegen belangrijk is in de huidige situatie, maar ook in de toekomst. Voldoende bewegen volgens de Beweegrichtlijnen draagt namelijk bij aan gezondheid op fysiek, emotioneel en mentaal vlak. Bewegen zorgt ervoor dat je hart en bloedvaten versterken en dat je immuunsysteem er beter voor staat. Daarnaast kan bewegen helpen bij het verminderen van overtollige vetmassa, wat je immuunsysteem eveneens ten goede komt. Bovendien zorgt bewegen voor een uitlaatklep en vermindering van angstige en depressieve gevoelens. De Beweegrichtlijnen geven aan dat elke vorm van bewegen een positief gezondheidseffect heeft. De positieve effecten van bewegen werken volgens een stijgende lijn. Meer beweging is dus altijd beter. Of dit nu vaker, langer, of intensiever is. De coronacrisis is dan ook een goede aanleiding om het preventieve belang van sport en bewegen (en andere leefstijlfactoren) voor de gezondheid juist te gaan herwaarderen, persoonlijk maar ook politiek.

Noor Willemsen is Specialist beweegstimulering, beweegrichtlijnen en gedragsverandering bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen