Wetenschappers informeren jongeren over pandemieën met nieuw lespakket

Array

VRT NWS, imec, VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie), het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), Health House en Brightlab lanceren vandaag de nieuwe EDUbox Pandemie: Een uitdaging voor mens en wetenschap. In een kant-en-klaar lespakket met tekst, audiovisueel materiaal en een simulator stellen wetenschappers op een heldere, interactieve en laagdrempelige manier hun kennis over pandemieën beschikbaar. Leerkrachten in het secundair onderwijs krijgen zo een mix van didactische tools aangereikt om een onderwerp te bespreken dat de actualiteit blijft beheersen.

Het coronavirus heeft onze levens op zijn kop gezet, ook die van jongeren. Toch is het niet de eerste pandemie die de wereld in zijn greep heeft. En het zal wellicht niet de laatste zijn. Wat is een pandemie en hoe kunnen we ze indijken? Waarom kan de ene ziekte uitgroeien tot een pandemie en de andere helemaal niet? En hoe kunnen we er ons in de toekomst beter op voorbereiden? In een nieuwe EDUbox van VRT NWS leggen wetenschappers van verschillende Vlaamse expertisecentra uit hoe pandemieën ontstaan en hoe we ze kunnen bestrijden.

Een pandemie is een complex probleem dat een multidisciplinaire aanpak vraagt op het snijvlak van wetenschap, technologie, menselijk gedrag en goede communicatie. Tijdens de coronapandemie zijn heel wat misleidende berichten en ongefundeerde complottheorieën de ronde gaan doen. Om de ernst van een pandemie correct te kunnen inschatten, zijn betrouwbare informatie en vertrouwen in experten van levensbelang. De Vlaamse onderzoekscentra, wereldtop in nano- en biotechnologie, zien het als hun maatschappelijke opdracht om hun expertise in te zetten in de bestrijding van de pandemie. Dat doen ze niet alleen met innovatief onderzoek om de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, vaccins of sneltesten mogelijk te maken, maar ook door hun kennis beschikbaar te stellen om de wetenschappelijke geletterdheid van jongeren te verhogen.

Wetenschap op maat van jongeren

Met de nieuwe EDUbox van VRT NWS krijgen leerlingen stap voor stap meer grip op pandemieën. Het lespakket polst eerst naar de gemoedstoestand van de jongeren na een zware periode. Wat doet een pandemie als corona met een mens? Daarna staan ze stil bij hoe ze ziek worden, wat hun lichamen tegen indringers doen en hoe ze de verspreiding van ziektes kunnen tegengaan. Aan de hand van een simulator zien de leerlingen in één oogopslag de gevolgen van exponentiële groei en kunnen ze zelf aan de slag gaan om de verspreiding van een virus af te remmen. In educatieve video’s leggen experten Dominique Tersago (ExeVir Bio, een VIB-start-up voor de ontwikkeling van een COVID-19-geneesmiddel), Esther Van Kleef (Instituut Tropische Geneeskunde) en Peter Peumans (imec) uit hoe wetenschappelijk onderzoek ons daarin vooruithelpt en waarom een multidisciplinaire aanpak nodig is. Wetenschapsjournalist Koen Wauters (VRT NWS) legt op maat van de leerlingen uit hoe het wetenschappelijk proces verloopt en hoe nieuwe wetenschappelijke kennis evolueert.

Aan de slag met de EDUbox 

Leerkrachten kunnen de EDUbox Pandemie zowel in de klas als thuis gebruiken. Op de website van VRT vind je een dowloadbare pdf en een interactieve webversie. Op het het Medium-kanaal van EDUbox is een handleiding beschikbaar. Daarnaast is er een interactieve videoles als individueel leertraject, waarmee leerlingen thuis aan de slag kunnen gaan. De EDUbox bevat een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Hij is ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

Over EDUbox

EDUbox?is een educatief en interactief concept van VRT NWS om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Eerder kwamen al onderwerpen als wij-zij-denken, sociale media en financiële educatie aan bod. Ben je leerkracht? Dan werk je met dit gratis leermiddel aan specifieke eindtermen en verschillende sleutelcompetenties. Voor elke EDUbox werkt de VRT samen met sterke inhoudelijke partners, met expertise in het thema en in het onderwijs.

Over imec

Met meer dan 4.500 medewerkers van overal ter wereld, topwetenschappers en experten in verschillende onderzoeksdisciplines, een zeer geavanceerde R&D infrastructuur, en een uitgebreid partnernetwerk van wereldleiders uit de hightech-industrie, farma, ICT, … Vlaamse en internationale bedrijven, start-ups, de academische wereld en kenniscentra, is imec ‘s werelds grootste onafhankelijke onderzoekscentrum in nano-elektronica en digitale technologie. Imecs onderzoek omvat geavanceerde halfgeleidertechnologie en siliciumfotonica, oplossingen voor slimme gezondheidzorg, duurzame energie, duurzame mobiliteit en slimme steden, artificiële intelligentie, 5G-communicatie en sensortechnologieën en nog veel meer.

Imec zet zijn expertise en industrieel netwerk ook in om duurzame maatschappelijke impact in Vlaanderen te creëren. Zo ondersteunt imec zowel kleinere organisaties die over beperkte R&D-middelen beschikken als grotere bedrijven in hun innovatieproces. Imec draagt als strategisch onderzoekscentrum en actieve speler in netwerkorganisaties en sectorfederaties bij aan het innovatienetwerk in Vlaanderen door de publieke sector, overheden en bedrijven in Vlaanderen samen te brengen, de uitwisseling van open data mogelijk te maken, en kennisuitwisseling te stimuleren.

Imec heeft zijn hoofdkantoor in Leuven, onderzoeksgroepen verspreid over de Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan en de VS, en vertegenwoordiging in China en Japan en India. In 2020 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van imec 680 miljoen euro.

Meer informatie: www.imec.be

Imec is een geregistreerde merknaam voor de activiteiten van imec International (IMEC International, stichting van openbaar nut naar Belgisch recht), imec België (IMEC vzw, gesteund door de Vlaamse overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, gesteund door de Nederlandse overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics Shanghai Co. Ltd.), imec India (IMEC India Private Limited), imec San Francisco (IMEC Inc.) en imec Florida (IMEC USA Nanoelectronics Design Center Inc.).

Over VIB


Basisonderzoek in de levenswetenschappen, dat is de kernactiviteit van VIB. Enerzijds de grenzen verleggen van wat we weten over moleculaire mechanismen, hoe deze mechanismen levende wezens zoals mensen, dieren, planten en micro-organismen regelen, en anderzijds zorgen voor tastbare resultaten die bijdragen aan een betere samenleving. Gestoeld op een partnerschap met vijf Vlaamse universiteiten – UGent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Hasselt – en een stevig investeringsprogramma, bundelt VIB de expertise van 81 onderzoeksgroepen in één instituut.

Het techtransfer-team van VIB vertaalt proactief biologische inzichten in nieuwe economische activiteiten die op hun beurt weer kunnen leiden tot nieuwe producten, medicijnen e.d. die kunnen gebruikt worden in de geneeskunde, landbouw en tal van andere toepassingen. Een van de manieren om dit te doen is het oprichten van nieuwe bedrijven, zoals recent ExeVir Bio. Deze nieuwe start-up zet zijn VHH-technologieplatform in voor de ontwikkeling van krachtige antivirale behandelingen die een brede bescherming bieden tegen virale infecties, ook met coronavirussen. ExeVir Bio wordt geleid door een team van experts dat internationale ervaring in de biotech- en farma-industrie combineert met een succesvolle staat van dienst in de ontwikkeling en commercialisering van producten. Het heeft meer dan € 23 miljoen verzameld bij blue-chip-investeerders, aangevoerd door Fund+, VIB, UCB Ventures, FPIM, V-Bio en enkele Belgische family offices. 

VIB neemt ook actief deel aan het publieke debat over biotechnologie door het ontwikkelen en verspreiden van een breed scala aan wetenschappelijk onderbouwde informatie over alle aspecten van de biotechnologie. Meer info op www.vib.be.

Over Instituut voor Tropische Geneeskunde

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft een sterke reputatie in wetenschap, onderwijs en dienstverlening. Vandaag specialiseren studenten uit meer dan 30 landen zich in tropische infectieziekten en gezondheidszorg in Antwerpen. Onze wetenschappers doen onderzoek in laboratoria en op het terrein, in samenwerking met partners in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Onze artsen en verpleegkundigen bieden reisadvies, vaccinaties en medische zorg op maat van de individuele patiënt, waarbij reisziekten, hiv en soa’s worden behandeld. Wat alle ITG-medewerkers verbindt, is de drijvende kracht om de gezondheid voor iedereen te verbeteren.
Onze geglobaliseerde wereld verandert snel. Als gevolg van toegenomen handel, migratie, toerisme en klimaatverandering staan we vandaag voor grote gezondheidsvraagstukken. Met ons onderwijs, onderzoek en dienstverlening van topniveau dragen wij bij aan de antwoorden op deze vragen. Wij versterken onze partnerorganisaties, zodat zij de wetenschap en de gezondheidszorg in hun eigen land ter hand kunnen nemen. Samen met onze partners werken we aan wetenschappelijke vooruitgang en een betere gezondheid in de armste regio’s en wereldwijd.

Meer informatie: www.itg.be

Over Health House

Health House is een uniek expertiseplatform over de toekomst van de gezondheid en zorg, een plek waar kennis, onderzoek en innovatie samensmelten tot een unieke ervaring. Deze ervaringen brengt Health House bij het publiek aan de hand van cinematische visualisaties en wetenschappelijk onderbouwde verhalen. Momenteel beschikt Health House over 12 dergelijke verhalen zoals het ziekenhuis van de toekomst, technologie voor de gezondheidszorg van de toekomst en Planet Virus (wetenschappelijk onderbouwde informatie over hoe als maatschappij om te gaan met een pandemie, ontwikkeld in partnerschap met creative agency Norvell Jefferson).

Health House is een uniek platform dat mensen informeert, connecteert en innovatie stimuleert, dit alles in een inspirerende setting. Ook online informeert Health House een breed publiek door middel van online panelgesprekken, webinars, creatie van websites toegespitst op een van de 12 verhalen.

Meer informatie:  www.health-house.be en www.planetvirus.net

Over Brightlab

Brightlab is het STEM-onderwijslabo van RVO-Society. Brightlab stoomt jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw met stimulerend, krachtig en innoverend STEM-onderwijs. Een grotere instroom in STEM, technische en wetenschappelijke studierichtingen zijn daarbij de ultieme doelstellingen. Brightlab wil via ‘teach the teacher’ zoveel mogelijk jongeren bereiken; het biedt leerkrachten de juiste content, didactiek en didactische leermiddelen om leerlingen te inspireren en activeren met innovatieve, ervaringsgerichte lessen en krachtige lesomgevingen. De nieuwste methodieken en technologieën worden binnen Brightlab of in cocreatie met leerkrachten getest, bijgeschaafd, goedgekeurd.

Meer informatie: www.brightlab.be

Bron: ITG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen