Nuno Gomes Graça: Meer inzicht in zeldzame bloedstolsel-ziekte


Het eiwit Von Willebrand factor (VWF) speelt een belangrijke rol bij bloedstolsels die zeer snel gevormd worden na beschadiging van de vaatwand. Direct na de beschadiging rekruteert VWF bloedplaatjes, die zich binden aan de vaatwand en een bloedplaatjesprop vormen, zodat het bloedverlies beperkt blijft.


Om spontane binding van bloedplaatjes aan VWF te voorkomen, is het belangrijk dat de grootte van VWF wordt gereguleerd. In bloedplasma is een enzym aanwezig dat VWF in kortere ketens kan knippen: ADAMTS13.


Bij patiënten met de zeldzame ziekte trombotische trombocytopenische purpura (TTP) werkt ADAMTS13 niet goed of is het simpelweg niet aanwezig. In plasma van patiënten met TTP zijn lange slierten plakkerig VWF-eiwit aanwezig. Dat leidt tot ongewenste vorming van bloedplaatjesrijke stolsels in de kleine bloedvaten. Dit is een levensbedreigende ziekte waarbij snelle diagnose en behandeling van groot belang is. Graça heeft onderzocht hoe de behandeling van deze ziekte kan verbeteren.


A Suit of Armor around ADAMTS13: |Exploring paths towards resistance against autoantibodies of immune TTP patients

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen