‘Veel topsporters kampen met mentale problemen’

Uit onderzoek blijkt dat veel topsporters te maken krijgen met mentale problemen. Rondom belangrijke gebeurtenissen in hun carrière lijken ze meer risico te lopen op psychische klachten, variërend van motivatieproblemen tot een burnout of depressie. Toptennisser en internationaal sportvrouw van het jaar Naomi Osaka baarde de afgelopen week opzien door zich terug te trekken op Roland Garros. Daarbij vertelde ze dat ze sinds 2018 meerdere lange depressieve periodes had. Het verhaal van Osaka staat niet op zichzelf: verschillende onderzoeken laten namelijk zien dat veel topsporters tijdens of na hun sportloopbaan te maken krijgen met mentale problemen. De hoge eisen die de buitenwereld, hun directe omgeving en zij zelf stellen kunnen leiden tot motivatieproblemen, onzekerheid en stress. Houdt dit langere tijd aan, dan liggen serieuzere problemen zoals een burnout of depressie op de loer. Op sleutelmomenten in hun carrière, zoals de overgang van junior naar senior, het oplopen van een ernstige blessure, na een belangrijk toernooi of het beëindigen van hun sportloopbaan zijn sporters extra vatbaar voor psychische problemen. Bewustzijn onder coaches en deskundige begeleiding door een sportpsycholoog kan topsporters helpen om ook mentaal fit te blijven.

Aanleiding: Tennisster Osaka openhartig over mentale problemen: ‘Goed dat ze het aan de kaak stelt’ | RTL Nieuws | ANP

Willem-Paul Wiertz is Specialist Topsport Topics bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen