FNV: Vanaf volgende week stakingen in de kinderopvang

Vanaf woensdag 23 juni leggen medewerkers in de kinderopvang, peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang het werk neer. Zij voeren daarmee actie tegen de hoge werkdruk. De stakingen vinden in estafettevorm plaats. Er wordt per dag op verschillende locaties gestaakt. Op vrijdag 18 juni, tijdens een landelijke actiedag, maken medewerkers bekend wanneer er bij hun organisatie actie gevoerd gaat worden en in welke vorm.  

Vandaag, 15 juni liep het ultimatum af dat de FNV vorige week aan werkgevers BMK en BK stuurde. Zij hebben laten weten niet akkoord te gaan met de eisen die de werknemers stellen voor een nieuwe cao Kinderopvang. De aanpak van de hoge werkdruk is voor de werknemers het belangrijkste struikelblok. Debbie van Leiden, FNV-bestuurder Kinderopvang: ‘De werkdruk is zo hoog dat kinderopvangmedewerkers bij bosjes omvallen. Als dit nog langer zo doorgaat, worden de kinderen hier uiteindelijk zelf de dupe van, omdat dit uiteraard ook effect heeft op de kwaliteit van de opvang’

Werkdruk moet omlaag

FNV beseft dat de staking overlast zal geven voor ouders. Van Leiden: ‘We betreuren het voor ouders dat we tot acties over moeten gaan, maar de situatie is voor veel werknemers onhoudbaar geworden. De vakbond heeft er alles aan gedaan om tot een akkoord te komen. We hebben verschillende voorstellen gedaan voor het verlagen van de werkdruk, zoals het aantal kinderen in een groep verkleinen. Ook het aannemen van extra collega’s, groepshulpen of een extra pedagogisch medewerker kan verlichting geven. De werkgevers zijn met geen van deze voorstellen akkoord gegaan en hebben er zelfs niet eens over willen praten.’

Actiedag

Op vrijdag 18 juni organiseert vakbond FNV Zorg & Welzijn in Nieuwegein een landelijke actiedag. Medewerkers laten dan weten waar en wanneer er bij hun organisatie gestaakt gaat worden. Op de actiedag komen kinderopvangmedewerkers van organisaties uit het hele land. Omdat dit nog geen stakingsdag is en het aantal plaatsen vanwege de coronamaatregelen beperkt is, vertegenwoordigen zij ook hun collega’s die die dag de opvang draaiende houden. Zij zullen tijdens de actiedag aangeven hoeveel van hun directe collega’s gaan staken en in welke vorm. Dit kunnen stiptheidsacties, werkonderbrekingen van een paar uur of hele dagen zijn.

Bron: FNV Zorg & Welzijn

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen