Oogvereniging richt steunpunt op voor nieuwkomers met een visuele beperking

In een gammele boot de oversteek maken naar Europa, in een vreemd land een hondsmoeilijke taal leren: vluchten is voor iedereen een overlevingsslag, en al helemaal voor vluchtelingen met een visuele beperking. Op 20 juni, de Internationale Dag van de Vluchteling, lanceert de Oogvereniging een speciaal steunpunt.

“Voor nieuwkomers met een visuele beperking is het vaak moeilijk om de weg te vinden in Nederland. Ze kunnen niet meedoen aan het inburgeringstraject of worden geweigerd door een taalschool”, geeft Amany Shalha aan. Shalha is coördinator van het Steunpunt Migranten bij de Oogvereniging en zelf ervaringsdeskundig. “Hoe graag ze ook willen, ze hebben niet de mogelijkheid om mee te doen in de samenleving. En zo belanden mensen in eenzaamheid.”

Wat doet het Steunpunt Migranten van de Oogvereniging?

De Oogvereniging vindt dat migranten met een visuele beperking volwaardig moeten kunnen deelnemen aan de maatschappij. Het gaat naar schatting om 38.000 mensen.

Het Steunpunt Migranten biedt ondersteuning, zowel voor nieuwkomers zelf als voor professionals die met deze groep te maken hebben. Het Steunpunt wijst hen de weg naar de juiste organisaties. Ook wordt er een maatjesproject en een lobbytraject opgestart.

Over de Oogvereniging

De Oogvereniging opent deuren voor mensen met een oogaandoening zodat zij op alle fronten van het leven volwaardig kunnen meedoen. Belangrijke speerpunten zijn voorlichting, belangenbehartiging en ledencontact.

Bron: Oogvereniging

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen