Brits onderzoek: “Combinatie Pfizer- en AstraZeneca-coronavaccins een goede bescherming”

0
3053

De eerste resultaten van Britse onderzoek naar de werking van coronavaccins laat zien dat een combinatie van verschillende soorten vaccins adequate bescherming tegen corona biedt. Proefpersonen produceerden hoge niveaus van antilichamen en immuuncellen nadat ze één dosis van AstraZeneca (Vaxevria) en één dosis van het Pfizer-vaccin (Comirnaty) hadden gekregen.

De onderzoekersn van onder andere Universiteit van Oxford, begonnen in februari met het onderzoek, Com-COV genaamd. 830 vrijwilligers kregen of twee doses Pfizer of AstraZeneca. Anderen kregen een dosis AstraZeneca, gevolgd door één van Pfizer, of omgekeerd.

De onderzoekers ontdekten dat de vrijwilligers die verschillende vaccins kregen toegediend meer koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn rapporteerden dan mensen die twee doses van hetzelfde vaccin kregen. Die bijwerkingen waren echter van korte duur.

Hogere immuumreactie met twee vaccins

Tevens bleek uit de studie dat het gebruik van verschillende vaccins leidde tot een hoger niveau van immuuncellen dan bij het gebruik van twee doses van hetzelfde vaccin. Het is nog niet duidelijk een combinatie van twee verschillende vaccins dat voordeel heeft.

De groep Britse onderzoekers is inmiddels een soortgelijk onderzoek begonnen met een combinatie Moderna en Novavax-vaccins.

Bron: ANP