Brits onderzoek: “Combinatie Pfizer- en AstraZeneca-coronavaccins een goede bescherming”

De eerste resultaten van Britse onderzoek naar de werking van coronavaccins laat zien dat een combinatie van verschillende soorten vaccins adequate bescherming tegen corona biedt. Proefpersonen produceerden hoge niveaus van antilichamen en immuuncellen nadat ze één dosis van AstraZeneca (Vaxevria) en één dosis van het Pfizer-vaccin (Comirnaty) hadden gekregen.

De onderzoekersn van onder andere Universiteit van Oxford, begonnen in februari met het onderzoek, Com-COV genaamd. 830 vrijwilligers kregen of twee doses Pfizer of AstraZeneca. Anderen kregen een dosis AstraZeneca, gevolgd door één van Pfizer, of omgekeerd.

De onderzoekers ontdekten dat de vrijwilligers die verschillende vaccins kregen toegediend meer koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn rapporteerden dan mensen die twee doses van hetzelfde vaccin kregen. Die bijwerkingen waren echter van korte duur.

Hogere immuumreactie met twee vaccins

Tevens bleek uit de studie dat het gebruik van verschillende vaccins leidde tot een hoger niveau van immuuncellen dan bij het gebruik van twee doses van hetzelfde vaccin. Het is nog niet duidelijk een combinatie van twee verschillende vaccins dat voordeel heeft.

De groep Britse onderzoekers is inmiddels een soortgelijk onderzoek begonnen met een combinatie Moderna en Novavax-vaccins.

Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen