Een mentor helpt kwetsbare burgers bij het behouden van de eigen regie

Array

Door het vastleggen van behandel- en zorgwensen in een Digitale Wilsverklaring kunnen mensen regie houden over hun leven als ze door welke reden dan ook wilsonbekwaam zijn geworden.

Het merendeel van de Nederlanders heeft echter nog geen wilsverklaring. Daarnaast zijn standaard wilsverklaringen soms onduidelijk, of op een dusdanige plek opgeborgen dat naasten deze niet snel kunnen vinden. Om die reden introduceert Voor-Morgen nu een laagdrempelige en betaalbare Digitale Wilsverklaring waarin behandel- en zorgwensen rechtsgeldig met maatwerk vastgelegd kunnen worden.

In de huidige samenleving wordt van ons verwacht dat we zoveel mogelijk zelfredzaam zijn, ook in zorg en welzijn. Maar voor mensen met een ziekte of beperking is het vaak moeilijk om hier zelf de regie in te houden. Bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking of met dementie, die niet goed zelf kunnen beslissen over hun zorg en welzijn. Als deze mensen ook niemand in hun netwerk hebben die hierbij kan helpen, dan kan een mentor dé oplossing zijn.


Wat is mentorschap?

Mentorschap is een wettelijke beschermingsmaatregel, bedoeld om iemand te
beschermen die niet goed zelf kan beslissen over zijn verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Het is een maatregel die de rechter instelt. Er wordt
dan een mentor aangesteld, die de zorgbelangen van de betrokkene behartigt.

Wat doet een mentor?


Regelmatig zijn cliënt bezoeken, om deze goed te leren kennen.
De cliënt ondersteunen of vertegenwoordigen bij besprekingen over zorg en zorgplan en zorgen dat gemaakte afspraken worden nagekomen. Besluiten nemen – zoveel mogelijk samen met zijn cliënt – over verzorging, verpleging, behandeling en
begeleiding. Contact hebben – namens en met de cliënt – met zorgverleners, behandelaars, bewindvoerder en soms familieleden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen