Jaulien Glaudemans: Vooruit plannen in ouderenzorg


Er zijn steeds meer onderzoeken en behandelingen waardoor mensen langer blijven leven. Helaas kunnen onderzoeken en behandelingen erg belastend zijn en doen ze soms meer kwaad dan goed. Mensen leven langer met chronische aandoeningen en de toename van medische mogelijkheden maken dat er in de toekomst vaker een afweging nodig is tussen welke zorg iemand goed doet of schaadt. Gesprekken over toekomstige zorg, ook advance care planning genoemd, vinden met een klein deel van alle ouderen plaats. Daarnaast vinden ze niet op een systematische manier plaats en vaak laat in het ziektetraject.

Huisartsen zouden er een belangrijke rol in kunnen spelen om deze gesprekken eerder te laten plaatsvinden. Glaudemans onderzocht of gesprekken met ouderen en hun familie over toekomstige zorg plaatsvinden in de huisartsenpraktijk en wat deze gesprekken beter zou maken. Ze zag onder meer dat er veel variatie is en dat behandelaars vinden dat deze gesprekken onderdeel horen te zijn van goede zorg voor kwetsbare ouderen. Voorlichting blijkt een belangrijk onderdeel. Het onderzoek van Glaudemans leidde tot een poster en een brief waarmee huisartsen ouderen en hun naasten kunnen uitnodigen voor een gesprek en hen daarop kunnen voorbereiden.
Link naar het proefschrift

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen