#openup: 1 op 3 jongeren sinds coronacrisis opener over hoe ze in hun vel zitten

#openup is een samenwerking van NPO FunX, NPO 3 en NPO 3FM, op initiatief van HUMAN en MIND

Een op drie jongeren (33 procent) vindt dat ze sinds de coronapandemie beter zijn geworden in het vertellen over hoe ze in hun vel zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met NPO FunX, NPO 3, NPO 3FM op initiatief van MIND en HUMAN in het kader van de #openup-week. Deze vindt plaats van zondag 10 tot en met vrijdag 15 oktober en is bedoeld om jongeren te stimuleren open te zijn over hun psychische klachten.

De jongeren hebben het gevoel dat er meer ruimte is om te delen wanneer het niet oké gaat. Ze merkten dat iedereen in meer of mindere mate struggelde tijdens de coronacrisis en dat mentale gezondheid vaker onderwerp van gesprek was. De cijfers illustreren waarom ook dit jaar de jongerenmerken de handen ineenslaan voor de vijfde editie van #openup. Samen stimuleren ze openheid over psychische klachten, omdat openheid ervoor zorgt dat jongeren eerder aan de bel trekken en hulp zoeken. MIND, Human, FunX, NPO 3 en 3FM roepen jongeren op hun eigen verhaal te delen met de hashtag #openup. Daarnaast vragen ze jongeren om niet alleen zelf open te zijn, maar ook om belangstelling te tonen als ze denken dat het niet goed met iemand anders gaat.

Veel stress onder jongeren

In het onderzoek vertelt een groot deel van de jongeren dat ze het afgelopen jaar langere tijd te maken hadden met stress (63 procent), somberheid (54 procent) en eenzaamheid (49 procent). Deze problemen zijn niet nieuw. Ook in het openup-onderzoek vóór de coronacrisis vertelden jongeren hierover. Bijvoorbeeld door gebeurtenissen in hun leven, prestatiedruk of negatieve gedachten. Wel zegt 31 procent van de deelnemers met psychische klachten dat de pandemie het erger heeft gemaakt. Ook is het aantal jongeren dat zich eenzaam voelt gestegen, van 37 procent naar 49 procent.

Kijk voor meer resultaten uit het onderzoek op NPO3.nl/3Vraagt

Bron: NPO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen