Voetballer die vaak kopt, heeft later meer kans op dementie

Array

De Britse oud-voetballer Gary Pallister vertelde onlangs in een interview dat hij bang is dat hij door de vele kopballen uit zijn carrière kandidaat is om getroffen te worden door dementie. Wetenschappelijk onderzoek lijkt er inderdaad op te duiden dat voetballers die zeer vaak koppen, een hogere kans hebben op dementie.

Dit effect werd overigens alleen gezien bij profvoetballers, waarbij ook gezien werd dat de voetballers die vaak koppen en die vaak harde afstandsschoten koppen, meer risico lopen dan andere profvoetballers. Dit volgt eigenlijk op waarnemingen uit onderzoek dat mensen die hersenletsel hebben opgelopen door bijvoorbeeld een ongeval een wat hoger risico hebben op dementie.

Het is zeker niet zo dat hersenletsel of profvoetbal zeker leidt tot dementie. De kans wordt alleen wat hoger. Bovendien moeten we hierdoor de positieve effecten van amateurvoetbal niet uit het oog verliezen. Sport is goed voor het lichaam en zeker ook voor de hersenen. Bij kinderen is het wel zaak om het zekere voor het onzekere te nemen. Al is het alleen maar omdat we niet weten of ze later in het leven nog veel koppen als profvoetballer.

In Nederland is het advies beneden de 16 jaar niet (structureel) te trainen op koppen. Ook luidt het advies om een speler, die door een kopbal of ander contact met het hoofd verschijnselen vertoont van hersenschade, meteen van het veld te halen. Ook bij twijfel is het advies om te stoppen met spelen. Zo wordt snel opvolgend hersenletsel, wat extra schadelijk is, voorkomen.

Aanleiding: Engelse oud-voetballer Gary Pallister vreest dementie door ’vele koppen’ | Telegraaf.nl

Dinant Bekkenkamp, teamleider wetenschappelijk onderzoek – woordvoerder, Alzheimer Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen