Onderzoek naar ernstig antisociaal gedrag bij kinderen en jongeren

Helena Oldenhof: Understanding the psychophysiology of 
Antisocial Behavior in Girls 
Onderzoek naar ernstig antisociaal gedrag bij kinderen en jongeren, zoals brandstichting, vernieling of mishandeling, heeft zich in de afgelopen jaren bijna voornamelijk op jongens gericht. Terwijl het ook voorkomt bij meisjes. Het lijkt er zelfs op dat steeds meer meisjes kampen met antisociaal gedrag en dat zij hier ook meer last van hebben dan jongens. Zolang we weinig weten over de oorzaken van dit gedrag bij meisjes, is het lastig te bepalen wat ervoor nodig is om het te veranderen en hun ontwikkeling te bevorderen. 

De diagnose Conduct Disorder (CD) wordt gesteld bij kinderen en jongeren die een langdurig patroon van ernstig antisociaal gedrag laten zien. Dit gedrag komt niet vaak voor. Oldenhof onderzocht het autonoom zenuwstelsel in relatie tot CD. Zij ontdekte onder andere dat het autonome zenuwstelsel bij meisjes met ernstig antisociaal gedrag minder sterk reageert tijdens taken gericht op stress en angst. Dit is onder andere terug te zien in de hartslag. De uitkomsten van Oldenhof wijzen erop dat fysiologische mechanismen die een rol spelen bij het aanpassen en leren van gedrag verstoord zijn bij kinderen en jongeren met CD. Een nieuwe bevinding is dat meisjes met ernstig antisociaal gedrag een hogere rustademhaling hebben. Oldenhof vond weinig aanwijzingen dat er bij meisjes andere neurobiologische mechanismen een rol spelen dan bij jongens. Dit zijn belangrijke bevindingen omdat nooit eerder een studie van dergelijke omvang is uitgevoerd naar CD en nooit eerder op deze schaal vergelijkingen zijn gemaakt tussen meisjes en jongens.    


Link naar proefschrift 

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen