‘Europese goedkeuring alzheimermedicijn erg onzeker geworden’

De toelating van het nieuwe alzheimermedicijn aducanumab (Aduhelm) op de Europese markt is erg onzeker geworden. Woensdag 17 november bracht de adviescommissie van de Europese medicijnautoriteit EMA een negatief advies uit. Gewoonlijk neemt de EMA dit advies over. Het definitieve besluit volgt over een aantal weken, naar verwachting voor 17 december.

Het negatieve advies volgt op felle discussies van artsen en wetenschappers wereldwijd, na de toelating van het middel op de Amerikaanse markt. Veel experts vinden de waarde voor de patiënt onvoldoende bewezen en dat de bijwerkingen van het middel daar niet tegenop wegen. Alzheimer Nederland volgt de discussie op de voet.

Voor veel mensen die nu met de ziekte van Alzheimer te maken hebben, voelt dit natuurlijk als een enorme tegenvaller. Maar de veiligheid van de patiënt staat voor iedereen voorop. Op dit moment zijn er veel twijfels. Onafhankelijk van de uiteindelijke uitspraak van de EMA blijven wij voorstander van meer onderzoek. De vragen of en zo ja voor wie aducanumab van meerwaarde is, moeten met meer zekerheid beantwoord worden.

Dinant Bekkenkamp is teamleider wetenschappelijk onderzoek bij Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen