Meer samenwerking nodig om antibioticaresistentie goed aan te pakken

Overheden, kennisinstellingen en geneesmiddelenbedrijven moeten meer en beter samenwerken om antibioticaresistentie echt aan te pakken. Op die manier kunnen we een dreigende pandemie met resistente bacteriën voorkomen.

Geneesmiddelenbedrijven hebben de afgelopen twee jaar meer gedaan om nieuwe antibiotica en antischimmelmiddelen te ontwikkelen, blijkt uit de AMR Benchmark van Access to Medicine Foundation. Zo heeft de sector $1 miljard geïnvesteerd in onderzoek naar effectieve methodes om micro-organismen te bestrijden.

Medisch succes

Antibiotica behoort tot de grootste successen van de moderne geneeskunde. Ze remmen de groei van bacteriële infecties af en spelen een belangrijke rol bij de behandeling van kanker, transplantaties en andere medische ingrepen. Maar dit succesverhaal loopt vast , als er geen nieuwe antibiotica komen. De huidige antibiotica verliezen hun werking, omdat steeds meer bacteriën resistent worden voor de middelen. Nu al overlijden jaarlijks 700.000 mensen wereldwijd door antibioticaresistentie. Als er niets gebeurt, stijgt dit mogelijk tot 10 miljoen in 2050 en kunnen eenvoudige blaasontstekingen weer levensbedreigend worden.

Problemen

Bij de ontwikkeling van nieuwe antibiotica komen verschillende problemen samen. Zo zetten artsen nieuwe antibiotica alleen maar in wanneer andere, langer bestaande antibiotica niet meer werken. Medisch gezien is dit heel verstandig en logisch. Maar om die reden is het voor geneesmiddelenbedrijven lastig om uit de ontwikkelkosten te komen. Dit wordt nog versterkt door het Nederlandse prijssysteem voor geneesmiddelen, dat er voor zorgt dat veel nieuwe antibiotica automatisch een lage prijs krijgen. Een breed erkend probleem in de zorg.

Risk Sharing

Het zijn zomaar een paar punten waardoor de gebruikelijke route van geneesmiddelenontwikkeling door het bedrijfsleven faalt. Er zijn nieuwe modellen van ‘risk sharing nodig. Dat et kan bleek een jaar gelden toen er al vaccins werden gekocht met advanced purchase agreemens terwijl er nog geen vaccin goedgekeurd was. Dat hebben we voorheen nauwelijks gezien. Prachtig voorbeeld is BARDA. Waarbij de Amerikaanse overheid innovaties ondersteunt waarvan je hoopt dat je het nooit nodig zult hebben in situaties waar er geen natuurlijke markt is.

HERA

De Europese Commissie onderkent het probleem en wil het aanpakken via de recent opgerichte Health Emergency prepardness and Response Authoriy (HERA). Waarin door middel van publiek-private samenwerking behandelingen voor toekomstige pandemieën worden ontwikkeld.

Vooralsnog heeft de Nederlandse overheid geen initiatief genomen om dit urgente probleem op te pakken. Tijdens Prinsjesdag is weliswaar 12 miljoen toegezegd voor pandemische paraatheid, waar realistisch gezien zeker 1 miljard nodig is. En waar de overheid, wetenschap en bedrijfsleven moeten samenwerken om met oplossingen te komen.

Gerard Schouw, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen