Aantal mensen met huidaandoening schurft loopt de laatste jaren langzaam op

Array

De laatste jaren is er een langzaam stijgende trend te zien van mensen die de huidziekte schurft oplopen. Het ging in 2014 nog om 100 gevallen per 100.000 inwoners. Dat nam toe tot 210 gevallen in 2019 en 260 gevallen in 2020. Dit signaleert het Nivel aan de hand van de jaarcijfers over aandoeningen die worden bijgehouden als onderdeel van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Naast deze cijfers op jaarbasis, waaruit de langzaam oplopende trend blijkt, houden we doorlopend bij met wat voor aandoeningen mensen bij hun huisarts komen. Op basis van deze surveillance signaleren we dat er in de afgelopen weken een flinke stijging is te zien van het aantal mensen dat vanwege schurft de huisarts bezocht.

Schurft

Bij schurft (scabiës)heb je last van heftige jeuk, vooral ’s nachts. Schurft ontstaat door schurftmijten (kleine, spinachtige beestjes).Via huidcontact kan de schurftmijt van de ene persoon naar de andere. Schurft is een vervelende huidziekte, maar kan geen kwaad.De behandeling is insmeren met permetrine crème. Het is belangrijk dat alle huisgenoten dat tegelijk doen.

Weekcijfers en jaarcijfers

Senior onderzoeker en projectleider Nivel-Surveillance Mariëtte Hooiveld benadrukt dat weekcijfers van verschillende weken niet zomaar bij elkaar kunnen worden opgeteld. “Bij de weekcijfers tellen we elke week hoeveel mensen bij de huisarts zijn geweest. Als mensen in twee achtereenvolgende weken bij de huisarts zijn gekomen dan tellen ze in beide weken mee, maar het gaat dan nog altijd om één en hetzelfde gezondheidsprobleem. Bij de jaarcijfers tellen we niet hoeveel huisartsbezoeken er zijn geweest vanwege een aandoening, maar hoeveel mensen de aandoening hebben gekregen.” De actuele weekcijfers laten zien dat het aantal mensen dat bij de huisarts is geweest vanwege schurft plotseling veel hoger is dan gebruikelijk.

Bron: Nivel Surveillance Bulletin. In dit wekelijkse bulletin vindt u meer grafieken met weekcijfers over schurft (scabiës). 

Verklaring niet te geven op korte termijn, langer monitoren noodzakelijk

Het Nivel kan de stijging op korte termijn, die de laatste weekcijfers aangeven, niet verklaren. Het Nivel heeft in dezen de signaleringsrol en doet daar niet direct nader onderzoek naar. Mocht de trend aanhouden, dan zal nader onderzoek zeker aan de orde zijn. 

Bron: Nivel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen