Voor thuiswonenden met dementie is het al code zwart’

Array

De besmettingen lopen op en de druk op de zorg ook. Voor thuiswonende mensen met dementie is het al ‘code zwart’. Ze hebben geen of minder toegang tot zorg en ondersteuning thuis en méér thuiszorg is niet beschikbaar op het moment dat het nodig is: er wordt “nee” verkocht.

Het probleem is nu het grootste in Brabant en Limburg. Door acute zorg die toeneemt komen mensen met dementie en ouderen vaak als laatste op de lijst en worden hun voordeuren overgeslagen. Thuiszorg voor mensen met dementie wordt afgeschaald en het aanbod verschraalt. Deze zorg gaat niet alleen om een prik of pil. Het gaat over de basale dingen, zoals hulp bij het uit bed komen, eten en drinken en douchen. Als die zorg niet geleverd wordt is dat is niet alleen op het moment zelf zeer onprettig, maar ook op langere termijn een groot probleem: mensen met dementie die niet de juiste zorg krijgen gaan harder achteruit en hebben sneller méér zorg nodig. Ook raken hun mantelzorgers overbelast.

Een groot verschil met de eerste golf is dat er geen intentie is om de dagactiviteiten te sluiten. Maar veel nieuwe mensen met dementie kunnen desondanks niet naar dagactiviteiten. Ze komen er niet in want er is geen plek. Voor de vaste bezoekers gaan de dagactiviteiten ook vaak niet door omdat er is telkens wel iemand positief getest is op corona. De structuur die zo belangrijk is valt totaal weg. Het is dringend nodig om alternatieve veilige vormen van dagactiviteiten te starten. Activiteiten die wel door kunnen gaan en waar ruimte is voor nieuwe bezoekers met dementie. Want voorlopig blijft corona ons leven bepalen.

Julie Meerveld, Alzheimer Nederland, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Zorg vreest vast te lopen door strengere quarantaineregels: ‘Onwerkbaar’ | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen