Dit is de corona vaccinatiegraad in jouw gemeente

Array

Begin dit jaar werd de eerste coronaprik gezet in Nederland. Inmiddels zijn de meeste Nederlanders volledig gevaccineerd: 85,8% van de volwassenen heeft beide prikken ontvangen. Ondanks deze grote opkomst, is de vaccinatiegraad voor volledige covid-19 bescherming maar in 9 Nederlandse gemeenten hoger dan het Rijksvaccinatieprogramma. Deze werd in 1957 ingevoerd om kinderen te beschermen tegen ernstige infectieziektes. Dit blijkt uit een analyse van het Zorgverzekering Informatie Centrum op basis van RIVM-data, waarbij de coronavaccinatiegraad naast die van het Rijksvaccinatieprogramma gelegd is.

In de meeste gemeenten is de vaccinatiegraad in de strijd tegen het coronavirus lager dan verwacht mag worden op basis van de voorspellingen die volgden uit het Rijksvaccinatieprogramma. Zo ligt het aandeel gevaccineerde, volwassen Rotterdammers bijna een vijfde lager dan verwacht werd. Ook op Urk en in Staphorst valt het aantal coronavaccinaties respectievelijk de helft en een kwart lager uit dan verwacht.

In Neder-Betuwe zijn juist opvallend veel inwoners gevaccineerd tegen corona. In deze Biblebelt-gemeente ligt de Covid-19 vaccinatiegraad onder volwassenen een vijfde hoger dan verwacht werd op basis van het rijksvaccinatieprogramma.

De cijfers van jouw gemeente vind je op de onderzoekspagina van het Zorgverzekering Informatie Centrum.

Gezond leven in tijden van corona: je zorgverzekering ondersteunt je!

Wil je je (ook) op een andere manier beter beschermen tegen het coronavirus? Overweeg dan om gezonder te leven. Door gezonde keuzes te maken zul je namelijk je weerstand op peil houden. Het gevolg? Je wordt minder snel ziek, ook van het coronavirus. Een gezonde leefstijl en bewegen is daarom belangrijker dan ooit!

Ook stoppen met roken is een belangrijke stap. Door je sigaret te laten liggen, verbeter je het functioneren van de longen, het hart en de vaten. Hierdoor verklein je de kans op ernstige complicaties bij een coronabesmetting. Eerlijk is eerlijk: stoppen met roken is niet makkelijk. Gelukkig zijn er verschillende stoppen-met-roken-programma’s die jou hierbij kunnen helpen. Een leuke bijkomstigheid is dat deze hulpmiddelen vaak vergoed wordt door je zorgverzekering. Het loont dus om eens je polisvoorwaarden goed te bekijken!

Bron: ZIC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen