Zorgcontractering 2022, stand van zaken VieCuri

Array

Door de coronapandemie staat de ziekenhuiszorg wereldwijd al twee jaar onder druk. Dat is bij VieCuri in extreme mate het geval. Naar verwachting heeft de coronapandemie ook in 2022 weer vergaande (financiële) gevolgen voor het ziekenhuis. Desondanks heeft VieCuri met de meeste zorgverzekeraars goede uitgangspunten bereikt voor de zorg in 2022.

UPDATE

Hieronder de status van de actuele onderhandelingen over de zorgcontracten 2022 per zorgverzekeraar:

Actuele status onderhandelingen zorgverzekeraars 2022

De kleurcodes geven de status van de lopende contractonderhandelingen aan. Groen betekent dat we goede uitgangspunten hebben geformuleerd voor een contract met deze zorgverzekeraar in 2022. Oranje geeft aan dat er nog constructieve overleggen nog worden voortgezet. Rood betekent dat er geen uitzicht is op een contract met deze zorgverzekeraar in 2022.

De uitkomsten van de gesprekken van de landelijke koepels NVZ en ZN bepalen of en wanneer VieCuri de afspraken kan omzetten in definitieve contracten voor 2022 met de zorgverzekeraars. Die contracten zijn zeer belangrijk. Voor patiënten betekent zo’n overeenkomst namelijk dat de zorgkosten uit het basispakket van een behandeling in VieCuri vergoed worden. Zonder overeenkomst zou het ziekenhuis de rekening rechtstreeks aan de patiënt moeten sturen.

Op de website van VieCuri staat de status van de actuele onderhandelingen per zorgverzekeraar in een handig kleurenschema:
https://www.viecuri.nl/praktische-informatie/kosten-ziekenhuiszorg-en-informatie-zorgverzekeraars/.

Al eerder was bekend dat Zilveren Kruis de zogenaamde bugetpolis niet honoreert bij VieCuri. Uiteraard betreft dit niet de spoedzorg, daarvoor kunnen Zilveren Kruis-verzekerden met een budgetpolis gewoon bij VieCuri terecht. Een overzicht van de verschillende (budget)polissen van Zilveren Kruis staat op de website van VieCuri:
https://www.viecuri.nl/praktische-informatie/kosten-ziekenhuiszorg-en-informatie-zorgverzekeraars/.

Kies zorgverzekeraar met zorg

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht zich te verzekeren tegen ziektekosten. Zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. De patiënt betaalt echter altijd een eigen risico. Dit eigen risico is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. De meeste zorg die VieCuri verleent, valt onder de basisverzekering. Deze zorg wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het ziekenhuis dient de rekening van de patiënt rechtstreeks in bij de zorgverzekeraar. Daarnaast biedt VieCuri zorg die niet in de basisverzekering zit. Zorg die niet als basiszorg wordt vergoed, betaalt de patiënt (deels) zelf, tenzij deze hiervoor een aanvullende verzekering heeft afgesloten. Welke zorg men precies aanvullend kan verzekeren, hangt af van de betreffende verzekeringsvoorwaarden.

Als een patiënt niet weet of een onderzoek of behandeling wordt vergoed, of vragen heeft over het eigen risico, kan de zorgverzekeraar nadere informatie geven.

Bron: Viecuri

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen