FNV: Karig eindbod Apothekers-cao te bittere pil voor FNV-leden

Niet goed genoeg. Dat is de duidelijke conclusie die de FNV-leden binnen de apothekerssector trokken bij het stemmen over het eindbod voor de cao Apotheken. Een meerderheid heeft het eindbod afgewezen waarmee zij een helder signaal afgeven. Nu ligt de bal bij de werkgever om eindelijk met op zijn minst een marktconforme loonsverhoging te komen.

Loonbod krijgt handen niet op elkaar


Een loonbod van 55 euro bruto per maand vanaf 1 mei 2022 en een tweede verhoging van 50 euro bruto per maand per 1 januari 2023 krijgt de handen van de FNV-leden niet op elkaar. Ook het uitblijven van concrete afspraken over vervroegd uitdiensttreden, het uitblijven van een generatieregeling en het feit dat er geen compensatie is voor werknemers die vanwege een nieuwe regeling voor vakantiedagen minder vrije dagen krijgen, zet kwaad bloed.

Blind voor realiteit


FNV-bestuurder Mitchell Hoogenhout: ‘Werkgevers in de openbare Apotheken lijken blind voor de realiteit van het dagelijks leven, zo blijkt uit hun opstelling tijdens de cao-onderhandelingen. Terwijl de prijzen hard blijven stijgen, moeten apotheekmedewerkers het volgens hen met een paar tientjes extra doen. Dit is het zoveelste jaar op rij dat de apotheekmedewerkers het nakijken hebben als het om een marktconforme loonsverhoging gaat.’

25.000 medewerkers openbare apotheken


Zes onderhandelingsrondes zijn er geweest waarin telkens duidelijker werd dat de werkgevers niet van plan waren om meer water bij de wijn te doen als het om het loon van de ongeveer 25.000 medewerkers van de openbare apotheken gaat. Op 21 december 2021 werd er een eindbod neergelegd waarover de achterban van de bonden een oordeel konden vellen. De afwijzing van de FNV-leden komt nu terug bij de werkgevers. Mitchell Hoogenhout: ‘Hopelijk dat de werkgevers hun medewerkers serieus nemen en begrijpen dat er nu toch echt betere afspraken gemaakt moeten worden in een sector waar de werkdruk enorm hoog is en de krapte op de arbeidsmarkt enorm is.’

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen