‘Belangrijk om niet te hard van stapel te lopen met trainen na lockdown’

Nu in verschillende media berichten verschijnen dat het kabinet vanavond bekend maakt om de maatregelen voor de sportsector te versoepelen, lijken er meer mogelijkheden te komen om te sporten bij sportverenigingen en op binnenaccommodaties zoals sportscholen. In de lockdown periode kwam een sterke beweging op gang om de sport als “essentiële sector” aan te merken. Hoewel veel sporters staan te trappelen om weer aan de slag te gaan, is het belangrijk om niet meteen te hard van stapel te lopen.

Er zijn vele gezondheidsvoordelen aan sport en bewegen, maar na een langere periode van inactiviteit is het zaak om de sportbelasting rustig op te bouwen. Al na één maand niet of nauwelijks sporten treedt namelijk prestatievermindering op: spierkracht en uithoudingsvermogen kunnen met wel 20 procent afnemen. Het is aan te raden om bij de eerste training op de helft tot 75 procent van het oude niveau te beginnen en van daaruit rustig op te bouwen.

Bovendien is het van belang om voor de goede randvoorwaarden te zorgen – uitgerust beginnen, voldoende drinken. Tot slot kunnen sporters beter op hun gevoel trainen en kijken hoe hun lichaam reageert, dan letten op hun sporthorloge of wat ze eerst konden.

Willem-Paul Wiertz is Specialist Topsport Topics, Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen