‘Sterk beleid nodig voor minder bureaucratie in de zorg’

Array

Minister-president Rutte geeft in de regeringsverklaring van 18 januari 2022 en het daarop volgende debat in de Tweede Kamer duidelijk aan dat de bureaucratie in de zorg en de regeldruk bij zorgprofessionals actief moet worden aangepakt. De nieuwe VWS-ministers Kuipers en Helder, beiden met een achtergrond als ervaren bestuurders in de zorg, zijn voor de realisatie daarvan verantwoordelijk.

Kennisorganisatie Vilans werkt al langere tijd met medewerkers van zorgorganisaties om zorgbureaucratie te verminderen, onder andere via het programma Ontregel de langdurige zorg (ORDLZ).

Vilans ziet dat het aanpakken van regeldruk en bureaucratie noodzakelijk is. Er is geen toekomstbestendige zorg mogelijk als werkplezier en ruimte voor zorgprofessionals niet voorop staan in de organisatie van de zorg. Het programma ORDLZ heeft samen met zorgprofessionals flinke stappen gezet voor duurzame oplossingen. Dit heeft inzicht gegeven in de volledige probleemstelling en geeft vijf effectieve oplossingsrichtingen om te werken aan regeldruk.’

De vijf oplossingsrichtingen die samen met de praktijk zijn opgehaald om te werken aan regeldruk zijn:

  • 1. Zorg dat zorgprofessionals weten wat ze wel en niet moeten registreren en waarom.
  • 2. Zorg dat zorgprofessionals de vaardigheden bezitten regels en registraties ter discussie te stellen / kritisch naar regels en registratie te kijken.
  • 3. Zorg dat zorgprofessionals de meerwaarde van regels en registraties in hun dagelijks werk ervaren door deze af te stemmen op die behoefte.
  • 4. Geef zorgprofessionals vertrouwen in het omgaan met regels gesteund door een duidelijke visie, (door duidelijk beleid) en door de wetenschap dat fouten maken mag.
  • 5. En zet in op gemakkelijke werkprocessen en digitale systemen, die bijdragen aan zinvol en efficiënte registraties.

Dit jaar pakt Vilans door en gaan wij samen met zorgprofessionals uit de praktijk verder om een actieve bijdrage te leveren aan het verminderen van registratielast. Met deze oplossingsrichtingen richten wij ons niet alleen op verbeteren binnen het huidige systeem, maar ook het vernieuwen van het systeem zodat dat beter aansluit bij de werkelijkheid van de zorgprofessional en de client. Met als doel meer werkplezier en meer tijd voor zorg.

Het verminderen van bureaucratie in de zorg is niet simpel en vraagt doorzettingsvermogen. Er zijn helaas geen gemakkelijke, snelle oplossingen. Een sterk beleid met een duidelijke richting is daarbij noodzakelijk. Het is goed dat deze regering daar vanaf de start op inzet.

Rian van de Schoot is directeur Advies en Implementatie bij Vilans.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen