‘Bekwaamheid in zorg belangrijker dan bevoegdheid’

Array

Zorgorganisaties moeten zorgen dat zorgverleners die bekwaam zijn in handelingen deze ook mogen uitvoeren. Nu leggen ze de nadruk nog te veel op diploma’s. De Taskforce Ondersteuning optimale inzet zorgverleners adviseerde daarom aan ministers Ernst Kuipers en Conny Helder daarom bepaalde protocollen aan te laten passen.

Het advies gaat niet ver genoeg. Als je als gediplomeerde zorgmedewerker al vijf jaar geen katheder meer hebt geplaatst, dan maakt dat je net zomin bevoegd als iemand zonder diploma. Zeker als deze medewerker wel goed geschoold en getoetst is om dit te doen.

Het is helemaal niet zo nieuw dat de bekwaamheid van zorgmedewerkers belangrijk wordt gevonden, los van welke diploma’s er zijn behaald. Eigenlijk is altijd al gezegd; ‘ onbekwaam is onbevoegd ’.

Zorgorganisaties kunnen beter de verantwoordelijkheid bij de individuele zorgprofessionals leggen. Die kunnen zelf het beste beoordelen of ze zich bekwaam voelen of niet. Als dat niet zo is, moeten ze de handeling niet uitvoeren. Dat heeft ook weer te maken met context. Ook al ben je aantoonbaar geschoold en getoetst, dan nog kun je, wanneer een situatie te spannend is, besluiten om iets niet te doen. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld een gebrek aan vertrouwen tussen verpleger en patiënt.

Bekwaamheidspaspoort

Ook bij Vilans werken wij met protocollen; we zien deze vooral als werkinstructies. Daar staat vooral in hoe een bepaalde handeling gedaan moet worden en niet wanneer . Lange tijd boden we zorgorganisaties de mogelijkheid om aan te geven welk niveau een zorgverlener moet hebben om een bepaalde handeling uit te voeren. Sinds vorig jaar hebben we deze optie weggehaald uit het portaal, dat gebruikt wordt door ongeveer 200.000 professionals in de langdurige zorg.

Het is veel verstandiger om zoiets te regelen in een managementsysteem, met bijvoorbeeld een bekwaamheidspaspoort. Dit staat los van alle protocollen. Hierin kan precies staan in welke handelingen de medewerker bekwaam en geschoold is.

Lia Davelaar is directeur kennismanagement en -strategie en senior adviseur protocollen bij Vilans.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen