Het LUMC geeft prioriteit aan het levende nierdonatie programma

In 2021 heeft het LUMC maar liefst 81 nieren getransplanteerd afkomstig van levende donoren. Hierbij speelt het in op het schrijnende tekort aan dialysecapaciteit in de regio.

De regio Zuid-Holland kampt met een groot dialysetekort. Hierdoor is er regelmatig geen plek voor patiënten om te dialyseren waardoor sommige patiënten meerdere malen per week ver moeten reizen. De oplossing volgens het LUMC? Geef de prioriteit aan het levende nierdonatie programma. Zo zette het LUMC vorige jaar vol in op niertransplantaties bij leven, iets wat ondanks de coronapandemie resulteerde in een record van 81 aantal levende niertransplantaties. 

Levende niertransplantaties

Als een nier of lever van een overleden donor beschikbaar komt is de urgentie hoog, omdat deze organen niet verloren mogen gaan. De nierdonaties bij leven zijn op dit moment ingeschaald als minder urgent. Deze niertransplantaties zijn namelijk geplande zorg en er is een alternatief beschikbaar: dialyseren. Maar omdat de dialysecapaciteit in verschillende regio’s onder druk staat, is het van groot belang dat de levende niertransplantaties dezelfde prioriteit krijgen als transplantaties met organen van overleden donoren. Sinds 2021 schaalt het LUMC nierdonaties bij leven ook in als urgent. Hierdoor zijn we erin geslaagd om, in tegenstelling tot de rest van Nederland, onze wachtlijst voor transplantatie te verkorten, aldus Prof. Ian Alwayn, Hoogleraar en hoofd Transplantatiechirurgie LUMC. 

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen