FNV: Op 15 maart 24-uursstaking in de jeugdzorg

Array

Duizenden medewerkers die vallen onder de cao jeugdzorg leggen op dinsdag 15 maart 24 uur lang het werk neer. Ze doen dat uit onvrede over aangekondigde bezuinigingen, torenhoge werkdruk, ellenlange wachtlijsten en het uitblijven van een fatsoenlijke cao. Alle planbare zorg vervalt, alleen spoedeisende hulp wordt wel verleend. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat jeugdzorgmedewerkers staken.

Ultimatum


FNV Jeugdzorg had het kabinet vorige week een ultimatum voorgelegd dat afgelopen nacht is verstreken. De vakbond eist dat de voorgestelde bezuinigingen op de jeugdzorg van tafel gaan en wil verder onder meer dat rijksgeld voor jeugdzorg wordt geoormerkt, voordat het aan gemeenten wordt overgemaakt. Nu dreigen gemeenten het beschikbare geld ook aan andere dingen uit te geven.

Drastisch hervormen


Ook moet de jeugdzorg drastisch hervormd worden en daarbij zouden de aanbevelingen van de SER en die van de FNV zoals verwoord in het manifest de Jeugdsprong als leidraad moeten gelden. Verder eist FNV dat er een eerlijke loonsverhoging komt voor al die mensen die ondanks de zware omstandigheden nog steeds hun belangrijke werk blijven doen.

Betrokkenheid


De verantwoordelijke bewindslieden hadden vanochtend nog geen reactie gegeven op het ultimatum. Bestuurder Maaike van der Aar van FNV Jeugdzorg: ‘Dit is een beroepsgroep die normaal gesproken liever niet staakt, omdat er enorm veel betrokkenheid is tegenover de kinderen en gezinnen die hulp nodig hebben. Maar het water staat iedereen inmiddels tot ver over de lippen. Dat er snel iets gebeurt om de problemen aan te pakken, is juist ook in het belang van die kwetsbare doelgroep. Het kabinet kijkt echter de andere kant op en dat zorgt voor veel emotie bij onze leden. De actiebereidheid is enorm.’ In 2019 werd er voor het eerst in de geschiedenis gestaakt. Volgende maand zal de tweede keer in het ruim 120-jarig bestaan van de jeugdzorg zijn.

Problemen stapelen zich op


De problemen in de jeugdzorg stapelen zich op. Wachtlijsten worden steeds langer en ondertussen loopt het personeelstekort in de sector verder op, omdat medewerkers vanwege de slechte arbeidsomstandigheden ander werk zoeken. Van der Aar: ‘De verhalen die we van onze leden terugkrijgen zijn schrijnend. Eerder al spraken we van Code Zwart, omdat zelfs jongeren die acuut hulp nodig hebben die niet kunnen krijgen. Medewerkers bezwijken ondertussen onder de stapels met dossiers waar ze maar niet aan toekomen, maar tegelijkertijd moet ieder appbericht dat ze sturen geregistreerd en verantwoord worden. Een onhoudbare situatie.’

32.000 medewerkers


In de cao Jeugdzorg worden afspraken over arbeidsvoorwaarden gemaakt voor zo’n 32.000 medewerkers. De 24-uursstaking vindt plaats op dinsdag 15 maart en valt samen met een eerder aangekondigd protestactie van de FNV van 13.00u tot 14.30u op het Malieveld in Den Haag. Daaraan doen niet alleen duizenden jeugdzorgwerkers mee, maar ook onder meer jongeren, ouders en andere partijen zoals jeugdadvocaten.

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen