“Verpleeghuiszorg stond niet op het netvlies”

Vanmorgen is het onderzoeksrapport ‘Aanpak coronacrisis, deel 1’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid gepresenteerd. Dit bestrijkt het eerste halfjaar van de coronacrisis in Nederland. “Wij kijken terug op die eerste maanden van de coronapandemie als op een slechte film”, zegt Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde.

“De verpleeghuiszorg was aanvankelijk nagenoeg niet in beeld”, vertelt Jacqueline de Groot, bestuursvoorzitter van Verenso. “Verenso heeft al aan het begin van de uitbraak continu aan de bel getrokken en gevraagd om testen en persoonlijke beschermingsmiddelen voor de langdurige zorg. Aanvankelijk vonden we helemaal geen gehoor, alle aandacht ging naar de ziekenhuizen. Terwijl de meest kwetsbaren in het verpleeghuis wonen.”

Cijfers toonden ernst aan


Zoals de voorzitter van de Onderzoeksraad Jeroen Dijsselbloem het in de presentatie van het rapport verwoordde: “Ze hebben moeten knokken om aan tafel te komen en gehoord te worden. De toenmalig voorzitter van Verenso heeft zelf gevraagd of zij deel kon nemen aan het OMT. Pas toen Verenso met cijfers in beeld kon brengen hoe ernstig de situatie in de verpleeghuizen was, kwamen ook voor de langdurige zorg beschermende middelen beschikbaar. Daar hebben we ons hard voor gemaakt, een eigen registratie voor op moeten starten én ruim een maand op moeten wachten. Veel te lang. Dat ging ten koste van de gezondheid, veiligheid en welzijn van vele bewoners en professionals.”

Geleerde lessen


Met dit rapport wordt teruggekeken op de periode van maart tot september 2020. “Het is belangrijk om te kijken wat we hebben geleerd van deze eerste periode”, stelt De Groot. “Met de geleerde lessen wil je voorkomen dat dit zich in de toekomst ooit nog zal herhalen. Hoewel we nu beter aangehaakt zijn in de crisisstructuur, zien we nog steeds dat de langdurige zorg voor kwetsbare ouderen niet als vanzelfsprekend wordt meegenomen. Hoewel de druk op de langdurige zorg onverminderd hoog is, gaat het toch vaak weer over de ziekenhuiscijfers. De zorg in Nederland is verdeeld in cure en care. Meer verbinding en een zorgbrede benadering is nodig.”

Langetermijnvisie

Zeggenschap van professionals en luisteren naar die professionals is enorm belangrijk als het gaat om het voorkomen van problemen in verpleeghuizen. De Groot: “In de langdurige zorg mag de zeggenschap nog verder verankerd worden. Dat geldt ook voor het structureel investeren in infectiepreventie.” In hoeverre deze leerpunten een plek krijgen in de vele evaluaties vanuit VWS is voor Verenso niet duidelijk. “In de langdurige zorg zijn we als veldpartijen zelf aan de slag gegaan met een notitie over het omgaan met COVID-19 in de langdurige zorg op de lange termijn.”

Bron: Verenso

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen