FNV: Jeugdzorgprofessionals halen met collectebus ‘eigen bijdrage’ op in Den Haag

Array

Wie: Ongeveer 10 jeugdzorgprofessionals en ervaringsdeskundigen
Wat: Collecteren voor eigen bijdrage in Den Haag
Waar: Plein, Den Haag
Wanneer: Dinsdag 22 februari, tussen 12.00 en 13.00 uur

Op dinsdag 22 februari lopen ongeveer 10 jeugdzorgprofessionals en ervaringsdeskundigen, samen met vakbond FNV Zorg & Welzijn, met een collectebus rond op ’t Plein in Den Haag. Ze vragen omstanders om een bijdrage te leveren aan de jeugdzorg, omdat de aangekondigde bezuinigingen van 1,5 miljard euro, nog steeds niet van tafel zijn. ‘Jeugdzorgverleners willen zo graag kwetsbare jeugd en jongeren de hulpverlening blijven bieden die ze nodig hebben, maar dat kan niet als er steeds maar bezuinigd wordt op de jeugdzorg’, zegt Maaike van der Aar, FNV-bestuurder Jeugdzorg.

1 miljard bezuinigen via Hervormingsagenda

De Hervormingsagenda Jeugd moet een bezuiniging opleveren van 1 miljard euro. De FNV heeft grote twijfels of dit realistisch is. Niet alleen zijn er nog geen hervormingsplannen opgesteld, maar eerder al publiceerde onderzoeksbureau It’s Public dat alle plannen met deze ingeboekte besparingen slecht onderbouwd zijn.

500 miljoen bezuinigen Begroting niet van de baan

Daarnaast is in de Begroting Jeugd een aanvullende bezuiniging opgenomen van 500 miljoen euro. Tegen de laatste bezuiniging is onlangs via een meerderheid in de Eerste kamer een motie ingediend, waar morgen over wordt gestemd. Dat is een heel duidelijk signaal, dat volgens de FNV niet genegeerd mag worden, maar daarmee is de bezuiniging niet direct van de baan. Uiteindelijk heeft de Tweede Kamer het laatste woord en daar heeft een meerderheid (de coalitie) eerder al tegen de motie gestemd. De FNV voer daarom de druk op.     

Landelijke stakingsdag 15 maart

De actie op dinsdag is een opmaat naar de landelijke stakingsdag van de FNV op 15 maart. Van der Aar: ‘In totaal wordt er circa 25% bezuinigd op jeugdzorg. Dat wordt echt de doodsteek van de sector. Door de combinatie van zwaar werk, de onhoudbare manier waarop de jeugdzorg is georganiseerd en de grote tekorten in de sector zien we een enorm verzuim, hoog verloop en geen nieuwe mensen instromen. Dat betekent een hoge werkdruk, onverantwoorde wachtlijsten en dus code zwart.’   

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen