Petitie ‘Stop gesloten jeugdzorg’ overhandigd aan staatssecretaris van VWS, Maarten van Ooijen

Array

Er zijn ruim 134.000 handtekeningen opgehaald. “Ik voel de druk nu echt en ik ben tot op het bot gemotiveerd dat er een stevig plan komt om echt verschil te maken”, aldus staatssecretaris Maarten van Ooijen.

23 februari 2022 – Medio januari startte Stichting Het Vergeten Kind een petitie om het opsluiten van kinderen met forse trauma’s en complexe problematiek te stoppen. In 2020 zaten er in Nederland ruim 1.800 kinderen voor korte of langere tijd in de gesloten jeugdzorg. Deze kinderen hebben zorg en aandacht nodig en worden niet geholpen door ze op te sluiten. Er zijn in totaal 134.010 handtekeningen opgehaald. Ervaringsdeskundigen Jason, Nienke en Carlijn die meewerkten aan de campagne overhandigden vanmiddag samen met ambassadeur Jamai Loman van Het Vergeten Kind de petitie aan Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, verantwoordelijk voor jeugdzorg. De staatssecretaris belooft om nog voor de zomer met een plan te komen in co-productie met ervaringsdeskundigen. 

V.l.n.r. Staatssecretaris Maarten van Ooijen, Nienke, Jason, Carlijn en Jamai Loman. Nienke, Jason en Carlijn overhandigen aan staatssecretaris Van Ooijen 134.010 handtekeningen die opgehaald zijn voor de petitie ‘Stop gesloten jeugdzorg’ van stichting Het Vergeten Kind. Foto: Martijn Beekman

Met de overhandiging van de enorme hoeveelheid handtekeningen vraagt Het Vergeten Kind aan de staatssecretaris om een harde einddatum voor gesloten jeugdzorg en een plan en tijdspad voor de opbouw van alternatieven. Begin deze maand ging de staatssecretaris al tijdens de manifestatie van Het Vergeten Kind, op het Plein in Den Haag, in gesprek met de jongeren. Maar alleen in gesprek gaan, is niet voldoende. Er moeten concrete afspraken komen voor het in hoog tempo ontwikkelen van alternatieve vormen van zorg die deze kinderen wel helpt. Daarom gaat de petitie ook naar de Tweede Kamer, die in november een motie heeft aangenomen om de gesloten jeugdzorg te stoppen.  

Het manifest als handreiking


Het Vergeten Kind heeft in een manifest geschetst wat er nodig is om gesloten jeugdzorg te stoppen. Naast een wettelijk verbod pleit Het Vergeten Kind voor meer stabiele kleinschalige woonplekken, therapie zonder wachtlijst en betere ondersteuning van hulpverleners, waardoor zij met meer tijd, ruimte en gerichte training beter kunnen zorgen voor kinderen met complexe problemen. 

Over Het Vergeten Kind   

Het Vergeten Kind geeft support aan en komt op voor de duizenden kinderen in Nederland die het moeilijk hebben, omdat er thuis veel problemen zijn. Soms is de situatie zo ernstig dat ze niet meer bij hun ouders wonen. Het doel van de stichting is dat deze kinderen er niet alleen voor staan, zich gehoord en gezien voelen, op een veilige en stabiele plek wonen en zich positief kunnen ontwikkelen. Zodat ze hun eigen plek vinden in de maatschappij. Om dit te bereiken organiseert Het Vergeten Kind impactvolle kinderprogramma’s en projecten die bijdragen aan een stabiel en veilig thuis voor alle kinderen in Nederland. 

Bron: Stichting Het Vergeten Kind

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen