Veel vraag naar jodiumtabletten door Russische aanval op en inname van grootste kerncentrale in Europa

Array

Vannacht is de grootste kerncentrale van Europa in Zaporizhzhia is vannacht aangevallen. Vannacht woedde er een brand in de kerncentrale. Oekrainse autoriteiten late weten dat de centrale van alle kanten is aangevallen door Russische grondtroepen. Lokale autoriteiten melden dat de situatie “onder controle” is en dat de kerncentrale in Russische handen is.

Hoe gebruik je jodiumtabletten en voor wie is het nuttig en voor wie niet

Veel apotheken krijgen de afgelopen dagen al meer vraag naar jodiumtabletten. En na het nieuws van vannacht zal de vraag naar jodiumtabletten alleen maar toenemen. Maar hoe gebruik je deze middelen?

Jodiumtabletten en een kernramp

Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen die zich verspreiden via de lucht. Een van die stoffen is radioactief jodium. Radioactief jodium kan door inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen. 

Jodiumtabletten nemen bij een kernongeval

Ruim 1,2 miljoen huishoudens die nabij een kerncentrale wonen hebben jodiumtabletten in huis. Jodiumtabletten (kaliumjodide) zijn zonder recept verkrijgbaar zijn bij alle apotheken. Door op het juiste tijdstip jodiumtabletten in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met stabiel jodium (ongevaarlijk jodium). De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om schildklierkanker te ontwikkelen. Preventief jodiumtabletten innemen is nutteloos en niet zonder risico. Neem de pillen in alléén als de overheid dit bekend maakt. (Via radio, tv, NL-alert, crisis.nl etc) crisis.nl | Crisis.nl .

Voor wie zijn de jodiumtabletten

De kans op schildklierkanker door de opname van radioactief jodium is het grootst bij (ongeboren) baby’s, (jonge) kinderen en iedereen tot en met 40 jaar. Nogmaals neem de pillen alléén in als de overheid dit bekend maakt. (met dank aan de tip van apotheker Peter Mourad)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen