Behandelen agressief gedrag bij kinderen: naar holistische aanpak

Array

Aan agressief gedrag bij kinderen liggen complexe biologische processen ten grondslag die onderling ook weer kunnen samenhangen. Daarom vraagt de behandeling ervan om een holistische benadering.

Dat blijkt uit onderzoek van biologisch psycholoog Fiona Hagenbeek. In haar onderzoek zet zij een eerste stap om met een holistische benadering de biologische mechanismen die ten grondslag liggen aan agressie bij kinderen en volwassenen te identificeren.

Van driftkikker tot agressieve volwassene


“Agressief gedrag van kinderen, zoals verbale agressie, slaan of bijten, komt bij alle kinderen wel eens voor. Meestal hoeven we ons hier geen zorgen over te maken. Als kinderen ouder worden leren ze dit grotendeels af’’, aldus Hagenbeek. ‘’Maar dat neemt niet weg dat zij zelf en hun omgeving last kunnen hebben van dit gedrag. Ook zijn er kinderen die blijven vechten, constant ruzie maken en zich ontwikkelen tot zeer agressieve jongeren of volwassenen.”

Hagenbeek onderzocht in hoeverre biologische factoren, waaronder metabolieten (biomoleculen betrokken bij de stofwisseling) genetische en epigenetische markers, samenhangen met agressief gedrag. Daarbij bekeek zij ook wat de invloed van genen en omgeving is op metabolietniveaus. Daarnaast bestudeerde ze de samenhang tussen de verschillende biologische factoren onderling en keek ze naar de invloed van de omgeving die ouders voor hun kinderen creëren op basis hun eigen genotype.

Huidige behandelingen niet altijd effectief


“Lang niet bij alle kinderen die worden doorverwezen voor behandeling voor gedragsstoornissen zijn de huidige behandelingen effectief. De afgelopen jaren is er daarom veel aandacht voor ‘personalized medicine’, ofwel het ontwikkelen van behandelingsvormen voor specifieke groepen of personen. Mijn onderzoek biedt de eerste voorzichtige aanwijzingen die in de toekomst personalized hulp mogelijk kunnen maken”, aldus Hagenbeek.

Pas als we een duidelijk beeld hebben van de biologische processen die bij verstoringen in het proces leiden tot gedragsproblematiek én welke verstoord zijn als gevolg daarvan, kunnen nieuwe benaderingen worden ontwikkeld voor preventies, interventies en behandelingen. Hagenbeek: “Eventueel zou de balans in biologische processen bijvoorbeeld hersteld kunnen worden door dieetaanpassingen of voedingssupplementen. Daarnaast blijft het belangrijk om ouders in behandelingen te betrekken. Ons gedrag, en niveaus van biologische factoren, worden niet alleen beïnvloed door de genen die onze ouders doorgeven, maar ook door de omgeving die ouders creëren voor hun kinderen.”

Internationaal onderzoek


Hagenbeek promoveert maandag 14 maart op dit onderwerp. Haar proefschrift is onderdeel van een grootschalig samenwerkingsproject tussen onderzoekers uit verschillende Europese landen, Australië, en Amerika: Aggression in Children: Unraveling gene-environment interplay to inform Treatment and InterventiON strategies (ACTION), dat werd gefinancierd door de Europese gemeenschap.

Meer informatie over het proefschrift

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen