Longcovidfonds belangrijke eerste start voor langdurig zieke zorgmedewerkers

Minister Helder heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer de toezegging gedaan dat er een Longcovidfonds voor zorgmedewerkers komt. Dit is gekomen na voortdurende druk vanuit de FNV en de inzet van zorgmedewerkers die hun meldingen deden in het FNV Longcovidmeldpunt. Inmiddels zijn hier meer dan 4.100 meldingen op binnengekomen. De minister heeft de toezegging gedaan voor een fonds zodat werkgevers de zorgwerknemers 6 maanden langer in dienst kunnen houden.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘Het is een belangrijke eerste stap. Mensen waarvan hun baan over een paar weken op de tocht stond – zo’n 900 zorgmedewerkers – hoeven deze nu niet kwijt te raken. Zij krijgen nu langer hersteltijd. De toezegging van de minister vinden wij ook een belangrijke stap voor erkenning voor de ernst en de duur van herstel van longcovid. Wel willen wij met minister Helder in gesprek blijven over de duur. Er moet een oplossing komen voor medewerkers die na deze extra zes maanden nog niet voldoende zijn hersteld.’

FNV pleitte bij de minister ook voor een extra financiële tegemoetkoming. Werknemers hebben meer herstelkosten gemaakt dan door hun ziektekostenverzekeraar werd vergoed.
Jong: ‘Wij vinden dat hier uiteindelijk ook een oplossing voor moet komen, want deze kosten drukken bij veel zorgmedewerkers zwaar. Maar het belangrijkste is dat zij voorlopig hun baan behouden en niet al fors terugvallen in loon. Nu is het aan werkgevers dat zij ook als de donder de aanvraag doen bij het ministerie om hun zieke medewerkers zes maanden langer in dienst te houden.’

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen