Zzp’ers in de zorg niet duurder dan medewerkers in loondienst

Array

Zzp’ers in de zorg zijn niet duurder dan medewerkers in loondienst. SoloPartners, de brancheorganisaties voor zzp’ers in de zorg vind de conclusie die het programma EenVandaag trekt dat dat zzp’ers in de zorg een oorzaak zijn van de stijgende zorgkosten zeer onterecht.

Loe van Erp, directeur SoloPartners: “Een zzp’er is niet duurder. Een zzp’er ontvangt zijn uurtarief en wellicht een vergoeding voor reiskosten en dat is het. Geen extra kosten voor feestdagen of onregelmatigheidstoeslag . Dat een programma als EenVandaag concludeert dat ‘een zzp’er is bijna tweemaal zo duur als een zorgmedewerker’ vinden wij dan ook ronduit onjuist. Het item van EenVandaag had wat ons betreft niet de juiste focus; het tekort aan personeel en groei aan zzp’ers in de zorg zijn niet per sé een het probleem. De werkdruk op het personeel in loondienst wel. Het probleem dat urgenter is dan salaris.”

Minder thuis in loondienst

Zzp’er worden is voor veel zorgprofessionals de weg om naar wens hun vak uit te kunnen oefenen. “Veel werknemers voelen zich steeds minder thuis in loondienstverbanden. Als zzp’er zijn zij flexibeler en kan de regie genomen worden over de eigen werkzaamheden. Dat is waar werknemers naar op zoek zijn veel meer dan de hoogte van het salaris”, aldus Loe van Erp.

Vakbond NU’91 krampachtig

SoloPartners is van mening dat ook vakbond NU’91 er blijk van geeft het niet te hebben begrepen. Krampachtig vasthouden aan loondienst en hogere salarissen voor medewerkers in loondienst is wat SoloPartners betreft niet de oplossing. “Zolang werkgevers in de zorg niet onder ogen zien wat de oorzaak is zal het probleem niet oplossen en zal de uitstroom van loondienst naar zzp alleen maar groter worden.”

Bron: SoloPartners

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen