Kunstmatige intelligentie in de ouderenzorg geen sciencefiction’

Een nieuw onderzoeksproject moet leiden tot ‘passende, warme en slimme zorgtechnologie’ voor mensen met dementie. Hierbij staat de inzet van artificial intelligence (AI) centraal voor oplossingen die aansluiten bij wat mensen met dementie zelf willen of nodig hebben. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) trekt er 3 miljoen euro subsidie voor uit. De subsidieaanvraag is ingediend door diverse universiteiten, kennisorganisaties, zorgaanbieders en verzekeraars. Het onderzoeksproject staat onder leiding van de TU Eindhoven en luistert naar de naam QoLEAD (Quality of Life by use of Enabling AI in Dementia) en gaat zes jaar duren.

Eng

In de langdurige zorg verzamelen en delen we veel gegevens van cliënten en zorgverleners. In toenemende mate gaat het om data uit digitale zorgplannen, AI-gedreven domotica en wearables. Soms helpen data en AI te begrijpen wat er is gebeurd, soms voorspellen ze wat er kán gebeuren. Dat klinkt misschien als sciencefiction en een beetje eng, maar deze ontwikkeling kan zeker menselijke en zinvolle zorg opleveren.

Ik vind het daarom belangrijk dat zorgaanbieders samenwerken om datagedreven zorg naar een hoger niveau te tillen. We vinden dat data en AI op een zinvolle manier ontworpen en ingezet moet worden. Hoe zorgen we voor een balans tussen automatisering en mensgedreven persoonsgerichte zorg? We verwachten dat dit onderzoeksprogramma hier veel aan zal bijdragen.

Beloften

De grootste beloften zijn dat AI zorgprofessionals en cliënten kan helpen bij ziektepreventie, gezondheidsbevordering, het kiezen van de behandeling die de grootste kans op de gewenste resultaten geeft, alsook het leveren van meer persoonsgerichte en warme zorg. Denk aan dagstructuurondersteuning dankzij technologie die mensen met geheugenklachten helpen dagelijkse dingen te onthouden, zoals een seniorentablet of sociale robot. Of aan een technologie die zorgprofessionals en naasten inzicht geeft in het leefpatroon, zoals leefstijlmonitoring. Dat zijn met het oog op de toekomst van de zorg zeer waardevolle toepassingen.

Henk Herman Nap, Senior onderzoeker Ehealth, Vilans

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen