Whiplash, neem het serieus

Array

Whiplash is een onbegrepen letsel. Letterlijk en figuurlijk. Anders dan bij bijvoorbeeld een beenbreuk, valt whiplashletsel meestal niet waar te nemen door middel van röntgenfoto’s, MRI etc. Omdat het letsel op deze wijze dan niet direct waarneembaar is, maar slechts de gevolgen ervan, menen sommige artsen dat het letsel niet bestaat, of ‘ slechts’ een psychische klacht betreft. Hoewel er iedere paar jaar een arts opstaat die claimt de oplossing te hebben, zijn de behandelresultaten vaak teleurstellend. Het is dus medisch letterlijk een grotendeels onbegrepen letsel.

Wij beantwoorden graag uw vragen over Whiplash Letselschade en het claimen van een letselschadevergoeding.

Anders dan bij bijvoorbeeld een beenbreuk, valt whiplashletsel meestal niet waar te nemen door middel van röntgenfoto’s, MRI etc. Omdat het letsel op deze wijze dan niet direct waarneembaar is, maar slechts de gevolgen ervan, menen sommige artsen dat het letsel niet bestaat, of ‘ slechts’ een psychische klacht betreft. Hoewel er iedere paar jaar een arts opstaat die claimt de oplossing te hebben, zijn de behandelresultaten vaak teleurstellend. Het is dus medisch letterlijk een grotendeels onbegrepen letsel.

Symptomen en klachten die horen bij een whiplash

Maar ook de directe omgeving van een slachtoffer begrijpt het vaak niet. Aan het slachtoffer is vaak niet veel te zien. Is er in het begin nog compassie, veel slachtoffers stuiten na verloop van tijd toch vaak op onbegrip. Sociaal isolement komt dan ook helaas veel voor bij dit letsel.

Whiplash Letselschade

Hoewel whiplash medici vaak nog voor raadsels stelt, gaan rechters ervan uit dat er schade is als de klachten consistent en reëel  zijn. Meer hierover vindt u onder het tabblad Rechtspraak over whiplash.

Whiplash lijdt vaak tot schade. Deze schade is verhaalbaar als het letsel is veroorzaakt door een ander. Bij blijvende klachten kan de schade sterk oplopen. Denk daarbij aan schade vanwege verlies van inkomen, behoefte aan zorg, het niet meer zelf kunnen doen van het huishouden en het moeten inhuren van anderen voor het onderhoud aan huis en tuin. Maar uiteraard ook aan de immateriele schade, ook wel smartengeld genoemd.

Wanneer ontstaan whiplash klachten?

Bij een whiplash zien wij doorgaans dat medisch adviseurs van verzekeringsmaatschappijen een periode van drie tot zes maanden nog wel willen accepteren als zijnde de periode waarin de klachten voortduren en tot schade leiden.

Symptomen en klachten die horen bij een whiplash?

Een whiplash wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier, wat kan optreden bijvoorbeeld door een aanrijding van achteren. Het hoofd wordt dan met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren geslingerd (‘flexie-extensie-beweging’).

Wanneer er na het ongeval klachten over het cognitieve functioneren komen, lijken die veelal op de klachten na een hersenkneuzing. Het kan onder andere gaan om:

  • Hoofdpijn
  • Lage rugklachten
  • Uitstralende nekpijn naar de armen en schouders
  • Tintelingen
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Het suizen van de oren
  • Evenwichtsproblemen
  • Oververmoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Vergeetachtigheid
  • Angst
  • Hyperventilatie
  • Karakterverandering: onzeker, passief gedrag, snel geïrriteerd, afstandelijk, etc.
  • Gevoelig voor licht of geluid
  • Slaapproblemen
  • Depressie

Maar, als de klachten daarna nog steeds leiden tot beperkingen en tot schade, kunnen zij dat medisch niet meer verklaren. Bij niet-objectiveerbare letselschade geldt dan, dat juridisch wel kan worden aangetoond dat de klachten tot beperkingen leiden en dat die zijn veroorzaakt door een ongeval. Dan moet er wel aan de nodige voorwaarden zijn voldaan, waaronder:

  • Het niet hebben van soortgelijke klachten vóór het ongeval,
  • Het gelijk goed laten vastleggen van de klachten na het ongeval,
  • Het niet kunnen worden betrapt op overdrijven of voorwenden van klachten.

Bron:  Slot Letselschade

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen