’50 miljoen zorguren te winnen door verlagen regeldruk’

Array

Er komen bijna 50 miljoen zorguren bij wanneer administratieve lasten voor zorgmedewerkers verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek dat zorgwerkgeversorganisatie ActiZ liet uitvoeren. De branchevereniging onderzocht mogelijkheden om de arbeidsmarkt in de zorg te verruimen. Het onderzoek toont aan dat het verminderen van administratieve lasten verreweg de meeste impact heeft. Door het verlagen van administratieve lasten daalt de werkdruk met 33 procent.

Volgt natuurlijk de vraag: hoe verlaag je administratieve lasten in de zorg? Door op een andere manier naar zorg te kijken. Kijk met een “ontregelblik” naar de zorg. Om tijd te winnen, is het inderdaad van belang om regels efficiënter in te richten. Door bijvoorbeeld heldere werkprocessen en gebruiksvriendelijke (digitale) systemen.

Nog belangrijker dan efficiëntie, is het aanpakken van de ervaren regeldruk. Zorgprofessionals zien de nut en noodzaak van verschillende regels en registraties niet. Al is een zorgprofessional maar weinig tijd kwijt met een dergelijke registratie, de ervaren moeite is wel heel groot. Als je dat kan aanpakken, is de gewonnen werkplezier groot.

In plaats van alleen ervaren regeldruk te verminderen, moeten we ook ervaren regeldruk voorkomen. Dat is een wezenlijk andere insteek. Door de behoeften van zorgprofessionals als uitgangspunt te nemen, hen te betrekken in het proces, kun je regels en registraties inzetten op een manier die de zorgprofessional ondersteunt. Zodat zorgmedewerkers dat als zinvol ervaren.

Mirella Minkman is bestuursvoorzitter Vilans en hoogleraar aan Universiteit Tilburg/TIAS op de leerstoel ‘Innovatie van organisatie en bestuur van de langdurende integrale zorg’.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen