Aantal mensen met dementie stijgt hard, minister moet zorgarme jaren verhogen

Array

Morgen voert de Tweede Kamer een Commissiedebat over dementiezorg. Het is heel belangrijk dat in dit debat Kamerleden aandringen op een integrale benadering van dementiezorg om het aantal zorgarme jaren te vergroten.

Het aantal mensen met dementie verdubbelt namelijk in de komende twintig jaar tot ruim een half miljoen. De zorg voor deze groeiende groep is één van de grootste uitdagingen van de toekomst. Dementie is een van de duurste ziektes en laat bovendien de sterkste kostenstijging zien. Ook neemt het aantal zorgprofessionals en mantelzorgers af.

Het is daarom van het grootste belang dat de overheid nú gaat inzetten op beleid dat wonen, welzijn, samenleving én zorg verbindt en het aantal zorgarme jaren verhoogt. Dat kan bijvoorbeeld door inzet op:

  • Een dementievriendelijke woning waarin mensen met én zonder zorgvraag kunnen wonen.
  • Activiteiten, zoals de dagbesteding, de zorgboerderij en vrijwilligerswerk, zijn erg belangrijk voor mensen met dementie én hun naasten.
  • Ondersteuning voor de mantelzorger door de inzet van de casemanager dementie en respijtzorg.
  • Slimme technologie die de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van mensen met dementie en hun mantelzorgers ondersteunen en de werkdruk voor professionals, naasten en mantelzorgers verlagen.
  • Een dementievriendelijke samenleving, een dementievriendelijke buurt, waarin mensen dementie kunnen herkennen en weten hoe om te gaan met mensen met dementie.
  • Eind 2025 moet de Zorgstandaard Dementie zijn ingevoerd. In de Zorgstandaard Dementie is beschreven op welke ondersteuning en zorg mensen met dementie en mantelzorgers kunnen rekenen.
  • Een goede hersengezondheid is belangrijk om het risico op dementie te verminderen of dementie uit te stellen.

Alzheimer Nederland heeft een visiedocument Meer zorgarme jaren bij dementie gestuurd naar de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Julie Meerveld, Manager belangenbehartiging en regionale hulp, Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen