‘Explosieve stijging aantal mensen met ziekte van Parkinson’

Maandag 11 april is het Wereld Parkinsondag. Op deze dag vragen wij extra aandacht voor alle mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten. En dat is hard nodig, want als we niets doen, krijgen steeds meer mensen met deze aandoening te maken. In 2040 verwacht het RIVM een stijging van 71 procent in het aantal mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme ten opzichte van het aantal mensen met deze aandoening in 2015. Dit betekent dat er in 2040 naar verwachting 82.600 mensen bij de huisarts bekend zullen zijn met deze aandoening.

Te weinig dopamine

Bij de meeste mensen ontstaat de ziekte pas op latere leeftijd bent (tussen de 50 en 70 jaar). Er is ook een groep mensen die parkinson al voor het veertigste levensjaar krijgt. De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde ziekte waarbij de hersenen de spierbewegingen steeds minder goed sturen. Maar men kan ook andere problemen krijgen. Bij de ziekte van Parkinson is er te weinig van de boodschapperstof dopamine in de hersenen. Deze stof is onder andere belangrijk voor het bewegen en het denken. Parkinson is een ziekte die niet te genezen is. De ziekte wordt in de loop der tijd erger. Bekende klachten waaraan je parkinson aan de buitenkant kan herkennen zijn traagheid, stijfheid en beven. Maar parkinson geeft ook problemen die minder opvallen. Bijvoorbeeld trager denken, wisselende stemmingen, slecht slapen, pijn of moeite hebben met naar de wc gaan.

Kans op aandoening verkleinen

Er is nog niet veel bekend over hoe je de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson kleiner kunt maken, maar het lijkt erop dat bestrijdingsmiddelen (pesticiden) de kans op parkinson vergroten. Het advies is dan ook om biologische producten te kopen waar mogelijk en groente en fruit goed te wassen. Daarnaast is het essentieel om gezond te eten en drinken, volgens een mediterraan dieet, en is het belangrijk om regelmatig (het liefst dagelijks) te bewegen.

Malou Fanchamps is medewerker Kennis & Innovatie bij de Hersenstichting.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen