Blijven bewegen in Ikazia

In het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis weten ze het zeker, bewegen heeft een positief effect op lichaam en geest. Voor en na een operatie of tijdens het ziek zijn is bewegen vaak het laatste waaraan gedacht wordt. Toch vindt Ikazia dat bewegen juist een belangrijke bijdrage levert aan het herstel van een patiënt.

Tijdens een ziekenhuisverblijf liggen of zitten patiënten gemiddeld 60-90% van de dag. En dat komt echt niet altijd door iets medisch. Het blijkt dat patiënten veel meer kunnen bewegen dan dat nu gebeurt. Beweging voor, tijdens en na een ziekenhuisopname zorgt voor een betere conditie en sterkere spieren. Mensen worden ook zelfstandiger en de kans op complicaties is kleiner. Zorgverleners kunnen patiënten stimuleren om uit bed te komen door bijvoorbeeld aan tafel te eten, op de afdeling een kleine wandeling te maken of door oefeningen in of naast het bed te doen die op een van de televisiekanalen te zien zijn.

Ronald Bello is fysiotherapeut in Ikazia en vertelt: “Patiënten gaan doorgaans niet uit zichzelf trainen. Lopen is vermoeiend, oefenen doet pijn en wanneer je misselijk bent ga je echt niet op een hometrainer zitten. Als fysiotherapeut zien wij dat mensen wel in beweging komen wanneer je even met ze praat, als je ze meeneemt naar een hometrainer of af en toe even vraagt of ze die elastieken band al hebben gebruikt.”

“Het prehabilitatietraject, wat sinds begin 2021 loopt, is ook een mooi voorbeeld” vertelt Ronald Bello. “Patiënten die aan een darmtumor geopereerd worden, komen vier tot zes weken voor de operatie drie keer per week trainen op de afdeling Fysiotherapie. De diëtiste begeleidt hen tijdens dit traject met betrekking tot eiwitpreparaten die naast het sporten de spieropbouw versnellen. Hierdoor gaan patiënten fitter een operatie in en herstellen ze sneller.”

“Op de chirurgische afdeling is er zelfs een ‘Walk a mile’ pad uitgezet. Patiënten moeten op de afdeling ongeveer 25 rondes lopen van 60 meter om het felbegeerde “I walk the mile” certificaat te bemachtigen. Onze ervaring is dat je met wat aandacht mensen echt in beweging krijgt.”

Bron: Ikazia

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen