Vandaag debat over nuttige verruiming WLZ-cliëntondersteuning

Het zorglandschap in Nederland is complex. Om daarin goed je weg te vinden is ingewikkeld door de vele keuzes die gemaakt kunnen worden. Hierdoor vallen mensen vaak tussen wal en schip, omdat ze de weg naar de juiste zorg en ondersteuning die beschikbaar zijn vanuit zorgverzekeringswet, wet maatschappelijke zorg en wet langdurige zorg niet weten te vinden. Toegankelijke en laagdrempelige cliëntondersteuning biedt in veel gevallen de oplossing.
Vandaag ligt een wetsvoorstel voor waardoor gespecialiseerde cliëntondersteuning breder beschikbaar komt. Nu zijn gemeenten nog verantwoordelijk voor cliëntondersteuning bij het aanvragen van een Wlz-indicatie. Alleen is juist de aanvraag van een WLZ-indicatie vooral specialistenwerk, dat niet goed opgepakt kan worden door informele cliëntondersteuners.

Met de nieuwe wet kunnen ook zorgkantoren cliëntondersteuning bieden bij de aanvraag de WLZ. Hierdoor wordt goed geborgd dat goedopgeleide en geregistreerde zorgverleners deze taak kunnen oppakken en zodat zij voldoende kennis hebben om een goede inschatting te kunnen maken op een succesvolle en passende aanvraag van de WLZ. De knip tussen Wmo en WLZ wordt met de beoogde wet naar verplaatst richting WLZ-cliëntondersteuners. En dat biedt meer kwaliteit en efficiëntie bij een dergelijke aanvraag. Want een WLZ-aanvraag is behoorlijk complex die beter kan worden aangevraagd door specialisten in de WLZ.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen