Werken aan de weerstand is voornaamste reden gebruik voedingssupplementen

Nederlanders gebruiken massaal voedingssupplementen. In 2020 besteedden Nederlanders gemiddeld per persoon €74,50 aan voedingssupplementen. Waarom gebruiken consumenten voedingssupplementen? IVG zocht dat uit.

Het Informatiecentrum Voedingssupplementen en Gezondheid (IVG) brengt ieder jaar in kaart wat de favoriete voedingssupplementen van Nederlanders zijn. Dit jaar was dat vitamine D. Daarbij is gevraagd wat voor de deelnemers de belangrijkste reden is om voedingssupplementen te gebruiken.

Werken aan de weerstand blijkt voornaamste reden

59% van de ruim 2000 deelnemers gaf aan dat werken aan de weerstand en het ondersteunen van het immuunsysteem de voornaamste reden is voor het gebruik van voedingssupplementen.

Als gevolg van de pandemie, kregen de afgelopen jaren een gezonde leefstijl en wat consumenten zelf kunnen doen om hun weerstand te ondersteunen veel aandacht. Er was meer aandacht voor beweging, gezonde en gevarieerde voeding en ook vitamine D kwam veel in de media vanwege zijn mogelijk positieve rol in de preventie en het ziekteverloop van COVID-19. Hier sluit dan ook goed bij aan dat begin dit jaar vitamine D als meest favoriete vitamine uit de bus kwam.

Onderdeel gezonde leefstijl

Iets minder dan de helft van de deelnemers (44%) geeft aan dat voor hen het gebruiken van voedingssupplementen onderdeel is van een gezonde leefstijl. Naast gezonde en gevarieerde voeding kan voedingssuppletie een nuttige aanvulling zijn. Voor vitamine D, de winnaar van de Supplement van het Jaar verkiezing, adviseert de Gezondheidsraad een supplement voor jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een donkere huidskleur, die de huid bedekken of weinig buiten komen.

Uit de RIVM voedselconsumptiepeiling blijkt dat Nederlanders gemiddeld genomen de geadviseerde hoeveelheid vis, te weten één keer per week, niet halen. Dat advies is uitgevaardigd vanwege de gezondheidseffecten van de vetzuren in de vis, de omega-3 vetzuren. Ze staan met name bekend om de bijdrage aan de gezondheid van onze hersenen, hart en bloedvaten. Suppletie met omega-3 kan in het geval van te weinig vis eten dus nuttig zijn.

Positieve effecten

Als derde belangrijkste reden om voedingssupplementen te gebruiken geeft de Nederlandse consument aan dat hij of zij positieve effecten merkt bij het gebruik van voedingssupplementen. Dit kan een effect op de stoelgang, het ontspannen van spieren, hulp bij slaap, overgangsverschijnselen of de conditie van huid haar en nagels zijn.

Al met al blijkt uit de vragenlijst van IVG dat de belangrijkste redenen voor Nederlanders om voedingssupplementen te gebruiken de bijdrage aan hun gezondheid of specifieke positieve effecten zijn.

Bron: IVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen