4 simpele tips om van je angst voor de tandarts af te komen

Als iets je bang maakt, wat doe je dan? Je vermijdt het ten koste van alles! Dit geldt ook voor mensen die lijden aan tandfobie. Er zijn dan ook veel Nederlanders die niet naar de tandarts gaan vanwege hun angst. Naar de tandarts gaan, preventieve zorg krijgen en problemen aanpakken is desondanks van cruciaal belang voor je tandheelkundige en algehele gezondheid. Heb je last van je angst voor de tandarts? Het is slim om dan eens de onderstaande eenvoudige tips te gebruiken, mogelijk kom je zo van je angst af!

Gebruik ontspanningstechnieken en -middelen

Neem voorafgaand aan je afspraak de tijd om in de juiste mindset te komen. Veel mensen vinden het nuttig om te strekken, te mediteren of diep gecontroleerd adem te halen. Als je last hebt van extreme angstgevoelens, kun je je tandarts bellen en vragen welke sedatietechnieken geschikt kunnen zijn om je te helpen verder te ontspannen. Ze kunnen besluiten om kalmerende medicijnen te gebruiken om je angst tot een minimum te beperken. Je tandarts kan deze mogelijkheden tijdens je consult bespreken en een op maat gemaakt regime bedenken om aan je specifieke behoeften te voldoen. Deze medicijnen zijn uiterst veilig en effectief voor het beheersen van angst. 

Vind de juiste tandarts

De juiste tandarts kan het verschil maken. Je zult je meer op je gemak en zekerder voelen over de zorg die je krijgt. Zoek een tandarts die past bij de onderstaande factoren waar je op moet letten:

  • Een vriendelijk, zorgzaam personeel
  • Goede recensies van huidige patiënten
  • Simpele antwoorden op al je vragen
  • Een ontspannen en comfortabele kantoorsfeer
  • Gepersonaliseerde en hoogtechnologische tandheelkundige zorg en behandelingen

CDC Tandzorg is een tandartsenpraktijk die voldoet aan deze eisen en ook nog eens gespecialiseerd is in mensen die bang zijn voor de tandarts. Eventueel kun je hier een behandeling onder narcose ondergaan. 

Stel veel vragen

Zorg er bovendien voor dat je tijdens je afspraak eventuele zorgen, vragen of ongemakken uitspreekt. Je tandheelkundig team staat voor je klaar. Meer weten over een specifiek instrument of behandeling? Stel er vragen over! Begin je je angstig te voelen en heb je een moment nodig voordat je doorgaat met de behandeling? Laat het je tandarts weten! Een goed tandheelkundig team zal graag aan je verzoeken voldoen, uitleggen wat een sensatie zou kunnen zijn en ervoor zorgen dat je zich de hele tijd op je gemak voelt.

Laat het je tandarts weten

Hoewel het jammer is dat tandartsangst zo vaak voorkomt, betekent dit wel dat je tandarts VEEL ervaring heeft met het helpen van mensen zoals je. Het is daarom enorm belangrijk om zo snel mogelijk te laten weten dat je bang bent voor de tandarts. Krop je angsten niet op – zorg er juist voor dat je je tandarts en tandheelkundig team laat weten dat je je nerveus voelt. Je tandarts wil je de persoonlijke zorg en speciale aandacht geven die je nodig hebt om je een ontspannen en plezierige ervaring te bezorgen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen