Kunnen olijven hart- en vaatziekten voorkomen? 

Met ongeveer 40 000 overlijdens per jaar blijven hart- en vaataandoeningen de belangrijkste doodsoorzaak in België. Onderzoeksgroep NatuRA (UAntwerpen) onderzoekt daarom samen met enkele artsen van het UZA wat de invloed is van olijven op deze aandoeningen. Het doel van deze studie is een bijdrage leveren aan het inzicht in de behandelingsopties van verhoogde bloeddruk en hoge cholesterolwaarden.  

Is uw bloeddruk soms verhoogd? Heeft u ook al wel eens onder uw voeten gehad van uw huisarts omdat uw cholesterolwaarden te hoog waren? Wel, dan maakt u meer kans op het krijgen van hart- en vaataandoeningen (bv. beroerte, hartaanval). Maar plantenextracten op basis van olijf zouden dit kunnen verminderen, want van specifieke olijfoliepreparaten is bekend dat ze het risico op hart- en vaataandoeningen verminderen wanneer zij een hoog gehalte aan polyfenolen bevatten.

Olijfextract

Polyfenolen zijn gezonde componenten die planten aanmaken om zich te beschermen tegen straling van de zon en microbiële infecties. Deze componenten zouden ook voor de mens positieve effecten kunnen hebben, onder meer op schadelijke effecten van cholesterol en bloeddruk.
Om na te gaan of olijfextract effectief het risico op hart- en vaatziekten vermindert, voeren onder anderen prof. Nina Hermans en assistent prof. Stef Lauwers van de onderzoeksgroep NatuRA (Faculteit Biomedische, Farmaceutische en Diergeneeskundige Wetenschappen) samen met prof. Johan Bosmans van de dienst Cardiologie van het UZA een klinische studie die bestudeert of olijfextract wel degelijk onze bloeddruk en cholesterolwaarden op korte termijn kunnen verlagen. 

Specifieke olijfoliepreparaten verminderen het risico op hart- en vaataandoeningen wanneer zij een hoog gehalte aan polyfenolen bevatten.


Speel een sleutelrol 

Om waardevol en betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek te doen, is het belangrijk dat voldoende mensen deelnemen aan de olijfstudie. NatuRA is daarom nog op zoek naar mannen en vrouwen tussen de 18 en 70 jaar met hoge cholesterolwaarden en een verhoogde bloeddruk, die een sleutelrol willen spelen in dit belangrijk onderzoek. Let wel op: potentiële deelnemers mogen geen voedingssupplementen of medicatie nemen die de cholesterolspiegel beïnvloeden.   Wat staat je te wachten als je deelneemt? Elke deelnemer krijgt willekeurig één van deze drie behandelingen gedurende acht weken:

  • Tensiofytol (gestandariseerd olijfextract)
  • Cholesfytol NG (plantaardig combinatiepreparaat)
  • Placebo

De bedoeling is dat de deelnemer, tijdens die acht weken, drie capsules inneemt bij het avondmaal. Daarnaast wordt er zowel aan de start van het onderzoek als op het einde ervan een bloedstaal afgenomen. Op diezelfde momenten zal ook de bloeddruk gemeten worden en vult de deelnemer een korte vragenlijst in. Na vier weken volgt er ook al een tussentijdse bloeddrukmeting die bij de deelnemer thuis gebeurt. 

Tijdens de controle(s) wordt er een bloedstaal afgenomen en de bloeddruk gemeten. Daarnaast vult de deelnemer ook een korte vragenlijst in.


Ik doe mee!

Overtuigd? Top! Je kan je hier aanmelden. Contact opnemen met de onderzoekers kan via [email protected] of +32 (0)3 265 27 06.

Bron: UAntwerpen en UZA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen