Lotgenotendagen voor ex-IC-patiënten van Treant

De impact van een opname op de Intensive Care kan groot zijn, zowel voor de patiënt zelf als voor zijn of haar naasten. Daaromhield Treant afgelopen vrijdag en zaterdag twee terugkomdagen voor ex-IC-patiënten en hun familie.

De dagen stonden in het teken van het uitwisselen van kennis en ervaringen, waarmee 93 patiënten die op de Intensive Care van ziekenhuislocatie Scheper in Emmen hebben gelegen steun bij elkaar vonden. Er waren verschillende sprekers: een intensivist, een fysiotherapeut, een medisch psycholoog en een revalidatiearts. Daarnaast werd er een interview met een ex-IC-patiënt gehouden en konden de deelnemers vanzelfsprekend met elkaar in gesprek.

Klachten

De klachten bij ex-IC-patiënten kunnen erg verschillen. Sommige mensen hebben geen klachten en anderen daarentegen juist veel. Dit kan te maken hebben met de ziekte zelf, de lengte van de opname en de behandelingen die hebben plaatsgevonden.

De duur van de herstelperiode kan variëren van enkele weken tot wel anderhalf jaar. Daarnaast is er een groep patiënten die niet volledig hersteld. Na een Intensive Care-opname kunnen allerlei lichamelijke en mentale klachten optreden die de vooruitgang of het herstel belemmeren. Dit wordt ook wel PICS genoemd, wat staat voor Post Intensive Care Syndroom.

Betere verwerking voor ex-IC-patiënten

Het doel van de terugkomdagen en het onderlinge contact is om uiteindelijk tot een betere verwerking te komen van wat een IC-patiënt heeft meegemaakt. Andere ex-patiënten herkennen, snappen en voelen wat hun lotgenoot heeft meegemaakt. Het levert kennis en vaardigheden op en het kan preventief werken om een volgend beroep op de gezondheidszorg te voorkomen.

Omdat de vorige editie van de lotgenotendag niet door kon gaan vanwege corona, werd deze vijfde editie verdeeld over twee dagen. De vrijdag stond in het teken van ex-coronapatiënten die op de Intensive Care hebben gelegen, op de zaterdag kwamen reguliere IC-patiënten samen.

Naast patiënten en familie waren ook andere relevante zorgprofessionals van Treant in de zaal aanwezig. De dagen werden gehouden in Van der Valk Hotel Emmen. Over anderhalf jaar staat de volgende IC-lotgenotenbijeenkomst gepland.

Bron & Foto: Treant / De IC-terugkomdagen van Treant)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen