Mantelzorgers hebben ondersteuning nodig om leven in balans te houden

Meer dan de helft van alle mantelzorgers heeft het afgelopen jaar eens of meermaals werk moeten afzeggen vanwege de zorgtaken voor een naaste, blijkt uit het Nationaal Mantelzorgonderzoek. Een deel van de mantelzorgers kan goed de balans houden in hun leven, maar soms kan deze balans (tijdelijk) weg zijn.

Mantelzorgers zoeken constant de balans tussen het zorgen voor hun naaste én al hun andere verantwoordelijkheden. Dat is als een oefening op de evenwichtsbalk. Een groot gedeelte van de mantelzorgers loopt er zonder problemen overheen, maar sommigen raken (tijdelijk) uit balans of vallen zelfs van de balk. Uit onderzoek van SCP blijkt dat 9% van de mantelzorgers aangeeft ernstig belast te zijn. Als dat gebeurt kunnen professionals en anderen deze mantelzorgers helpen om de balans te herstellen.

Movisie ontwikkelde het balansmodel: dit model geeft een overzicht van de aspecten waaraan een mantelzorger tijd besteedt, hoe die met elkaar in verhouding staan en wat dat doet met iemands energie. In het model bieden we professionals vier richtingen om mantelzorgers te ondersteunen.

  • Anticipeer op het te verwachten zorg- en leefpad.
  • Bespreek de elasticiteit van het zorgnetwerk.
  • Verken samen de draagkracht van de mantelzorger.
  • Stimuleer het maken van keuzes.

Mantelzorgers die goed voor zichzelf zorgen kunnen de zorg voor hun naaste langer volhouden. Dus ga het gesprek aan met mantelzorgers en ontdek wat voor hen werkt om gezond, vitaal en in balans te blijven.

Roos Scherpenzeel is expert informele zorg (in het bijzonder voor gemeenten), respijtzorg en samenwerking, bij Movisie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen