‘Gevarieerd bewegen helpt toename blessures voorkomen’

Array

In het artikel ‘Teveel sporters haken af door een blessure’ in Trouw wordt gesproken over de keerzijde van het stimuleren van meer bewegen, namelijk dat meer bewegen onvermijdelijk gepaard zal gaan met een toename van blessures en sportverzuim. Om de doelstelling van de overheid te realiseren dat in 2040 75 procent van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen voldoet, is het belangrijk om na te denken over hoe bewegingsstimulering en blessurepreventie hand in hand kunnen gaan. Dit kan bijvoorbeeld door in te zetten op breed motorische ontwikkeling.

Bij een breed motorische ontwikkeling gaat het over het ontwikkelen van een brede motorische basis bestaande uit goed ontwikkelde, fundamentele motorische vaardigheden zoals een goede balans, goed kunnen lopen, rennen en springen en het goed kunnen gooien, vangen, slaan en schoppen van een bal. Voldoende, maar vooral gevarieerd bewegen dus.

Sporters die zich motorisch juist eenzijdig ontwikkelen, bijvoorbeeld door alleen maar te tennissen, lopen meer kans op blessures doordat ze vaak heel specifiek en dus minder gevarieerd trainen. Hierdoor is de kans op overbelasting groter. Daarnaast vergroot gevarieerd bewegen het adaptief vermogen. Dit is weer van belang om flexibel te anticiperen en reageren op wat er in de omgeving gebeurt, zoals tijdens een duel in een partijtje voetbal of het hardlopen op een oneffen ondergrond.

Daarnaast hebben deze sporters als ze uitvallen door langdurige blessures vaak een smalle motorische basis, waardoor ze het lastiger vinden om met een andere sport te beginnen. Een brede motorische basis die al in de vroege sport­ en beweegcarrière gelegd wordt, geeft wat dat betreft een enorm voordeel om een leven lang van de gezondheidsvoordelen van meer bewegen te kunnen profiteren, zodat in 2040 75 procent van de Nederlanders voldoende bewegen, zonder dat dit tot een toename van blessures en verzuim hoeft te leiden.

Dit is een expertquote van Johan Koedijker, specialist beweegstimulering & motorische ontwikkeling bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen