Zwemmersjeuk meest voorkomende klacht na het zwemmen in open water

is de meest voorkomende klacht na het zwemmen in open water. De jeuk is het gevolg van huiduitslag die wordt veroorzaakt door larfjes van platwormen. Deze larfjes zijn op zoek naar een watervogel, maar zij komen soms bij zwemmers terecht. Als het diertje in de huid van een mens dringt, sterft het en dat veroorzaakt een klein bultje.Zwemmersjeuk is hinderlijk, maar niet gevaarlijk: de bultjes verdwijnen na een paar dagen vanzelf.

Bacterie of

Besmettingen met bacteriën of blauwalgen komen minder vaak voor, maar zijn wel ernstiger dan zwemmersjeuk. Veel open wateren bevatten fecale bacteriën, afkomstig uit de uitwerpselen van vogels of andere waterdieren. Deze bacteriën kunnen ook via andere zwemmers, toiletlozingen van boten, ongezuiverd rioolwater of landbouwmest in het water terechtkomen.

De meest voorkomende verschijnselen bij een bacteriologische besmetting zijn maag-darminfecties, aandoeningen van de luchtwegen, huidaandoeningen, oor- en oogontstekeningen.

Blauwalg

Soms zorgen blauwalgen voor minder zwemplezier. De verschijnselen van een blauwalg-besmetting worden binnen twaalf uur na het zwemmen zichtbaar: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen.

Blauwalgen kunnen eveneens maag- en darmstoornissen veroorzaken en levercellen beschadigen. De ziekteverschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf. Het is wel aan te raden om een huisarts te raadplegen, want de symptomen van besmettingen met blauwalgen en ziekteverwekkende bacteriën lijken sterk op elkaar.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen