Ernstige zorgen over recht op vrije artsenkeuze

Array

De vrije artsenkeuze voor cliënten in de ggz moet blijven bestaan. Zeker met het oog op de lange wachtlijsten in de ggz, is het onaanvaardbaar dat de keuzevrijheid van mensen zou worden aangetast. Hiervoor pleit MIND in haar brief die ze vandaag naar minister Helder heeft gestuurd. Aanleiding voor de brief is de discussie aan de Integrale Zorg Akkoord-tafels over de verdere inperking of zelfs de mogelijke afschaffing van de vrije artsenkeuze van patiënten door het wijzigen of schrappen van artikel 13 Zvw. MIND maakt zich ernstig zorgen.

Deze maanden vinden de gesprekken plaats over het Integraal Zorg Akkoord (IZA). MIND behartigt in dit traject de belangen van mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Wij maken ons ernstige zorgen over de huidige discussie aan de IZA-tafels over de verdere inperking of zelfs de mogelijke afschaffing van de vrije artsenkeuze van patiënten door het wijzigen of schrappen van artikel 13 Zvw.

De Zorgverzekeringswet (Zvw) raakt aan één van onze kernprincipes als cliënten- en naastenbeweging: het recht van mensen die zorg nodig hebben, om zelf een keuze te kunnen maken voor de behandelaar van hun voorkeur. Dit komt de behandeling en het uiteindelijke behandelresultaat voor de patiënt/cliënt ten goede. De gelijke toegang tot zorg is nota bene geborgd in de Grondwet. Wat MIND betreft wordt dan ook niet verder getornd aan het recht van burgers om zelf hun ggz-behandelaar te kunnen kiezen en daarvoor vergoeding te ontvangen vanuit de Zvw. Daarvoor betalen zij immers maandelijks een zorgverzekeringspremie.

Bron: MIND

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen